Vad är fantasy? En guide till fantasy-genren

Vare sig du läser fantasy eller inte så kan det vara bra att få en definition om hur genren är uppbyggd, och vad som är vad. Om du redan läser fantasy kanske det är tydligare för dig vad som är fantasy och vad som inte är det. Men ibland rör man sig i gränslandet av böcker, och det kan vara svårt att säga säkert om boken ifråga är fantasy eller inte. Då kan det ändå vara bra med en uppdaterad definition om genren.

Så hur definierar man en genre?

En bra start är att inse att det finns många sätt att beskriva en genre på, vare sig det gäller böcker, musik, filmer, spel ellet något annat. Alla olika sätt har fördelar och nackdelar.  Därför finns det också många olika definitioner (från författare, forskare och läsare), som har försökt ge sig på att definiera vad fantasy är.

Wikipedia är en bra utgångspunkt i detta fallet. Fantasy beskrivs på följande sätt i svenska Wikipedias definition av fantasy:

“Fantasy är en kulturell genre där en avvikande verklighet, till exempel magi eller andra övernaturliga företeelser, spelar en viktig roll. Delar som tillhör fantasyberättelsens grund är först och främst fantasivärlden, vilken kan vara likt en sagovärld, eller likna västvärldens medeltid. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser. […] Fantasy skiljer sig från genren science fiction genom sitt förhållande till realismen. Där fantasy kräver att någonting inte kan ske, kräver science fiction att det som händer inte kan ske just nu, men skulle kunna hända eller skulle kunna ha hänt. Science fiction är, som namnet antyder, mer vetenskapligt inriktad fiktion, medan fantasy innehåller ett stort mått av magi.”

Som ofta så finns det både definitioner av fantasy som är lite för snäva i sin beskrivning, medan andra definitioner lyckas bra med att hålla en mer generell nivå. Här tycker jag att Wikipedias definitioner är bland de bättre.

Hur vet du att du läser en fantasy-bok? Några kännetecken…

Definitioner kan vara en bra start, men ibland behöver man något mer för att känna igen en bok (eller stilen på en bok). Fantasy som koncept har egentligen funnits sedan äldre skrifter som Gilgamesh, myterna om Osiris eller i grekisk mytologi. Även i andra stora litterära verk som Beowulf finns inslag av fantasy.

Genren i sig består ofta av följande delar:

 • Påhittade världar som handlingen utspelar sig i
 • Magi och övernaturliga händelser
 • Varelse och kreatur som man inte hittar i vår vanliga värld

Om den bok du läser innehåller en eller flera av dessa delar, så läser du troligtvis en fantasybok!

Kända fantasyböcker

Fantasy har ibland ett rykte om sig att endast vara för barn. Jag vill hävda att så är inte fallet, utan det finns gott om fantasyböcker som passar vuxna också. Sen ska väl sägas att det finns många fantasyböcker som passar för ungdomar & barn med. Jag själv blev introducerad till fantasy med Sagan om Belgarion, Sagan om ringen och Katharine Kerrs böcker om landet Deverry. Dessa bokserier är en bra start för vem som helst, och jag rekommenderar att du läser dessa böcker om du inte redan gjort det.

Det finns ett antal fantasyböcker som kanske låter bekanta för dig. Några av mina absoluta favoriter är:

Det finns förstås många fler böcker i genren men dessa är en bra start för dig, mig eller vem som helst som är intresserad av att läsa mer fantasyböcker.

Hur uppkom fantasy? När började det?

George MacDonald räknas till en av de författare som var först med att skapa den moderna fantasyn. Reden 1858 skrev Macdonald ett verk vid namn The Princess and the Goblin and Phantastes, som sedermera kom att inspirera bland annat J R R Tolkien och C S Lewis.

The Princess and the Goblin av George MacDonald (Häftad)

Princess Irene lives in a castle in a wild and lonely mountainous region. One day she discovers a steep and winding stairway leading to a bewildering labyrinth of unused passages with closed doors – and a further stairway. What lies at the top?

Fem sub-genres inom fantasy som du bör känna till…

Utöver de mest kända fantasyböckerna finns det också en hel del mer nischade underkategorier (sub-genres) inom fantasy. Det är lätt att tänka att fantasy måste vara vitt skiljd från den verklighet vi känner till. Så är dock inte alltid fallet; det beror exempelvis på vilken sub-genre av fantasy du läser.

Fantasyböcker kan förstås delas ner i olika kategorier “in absurdum”, något som vissa hemsidor om fantasy älskar att göra. Jag tänker hålla min uppdelning lite enklare än så, och definiera de 5 viktigaste sub-genres inom fantasy, enligt mig.

 1. High Fantasy: Fantasy i en alternativ, fiktiv värld. Magin är väldigt central och följer ofta specifika regler. Exempel på böcker här är: Sagan om Ringen, Robin Hobbs böcker och Patrick Rothfuss.
 2. Urban Fantasy: Urban Fantasy kännetecknas av att berättelsen ofta innehåller magiska element, som inte är kända för de flesta människorna i världen. Urban Fantasy utspelar sig ofta i vår värld, och i stadsmiljöer. Exempel på böcker är Magikerna-trilogin av Lev Grossman, eller Neverwhere av Neil Gaiman.
 3. Epic Fantasy: En genre som ibland överlappar med High Fantasy-genren. Epic Fantasy är precis som det låter – episkt! Det kan innebära episkt i omfång (till exempel storslagna miljöer & världar), eller att uppdraget huvudpersonerna gör är exceptionellt omfattande / komplicerat. Typiska element är: kamp mellan gott och ont, många karaktärer att hålla reda på, och en berättelse som ofta spänner över flera böcker. Exempel på böcker här är Steven Erikson’s The Malazan Book of the Fallen, The Stormlight Archive av Brandon Sanderson, och A Song of Ice and Fire (Game of Thrones) av George R R Martin.
 4. Coming of Age Fantasy: Fantasy som fokuserar på att följa en huvudkaraktär, från ung ålder till vuxen. Detta är även ett tema som ofta ses inom Epic Fantasy, men det är värt att klassificera Coming of Age Fantasy som sin egna sub-genre, enligt mig. Exempel på böcker är återigen Patrick Rothfuss böcker, Lies of Locke Lamora av Scott Lynch, och Belgariad av David Eddings.
 5. Comic Fantasy: Fantasy med glimten i ögat, och mycket humor (precis som namnet på subgenren antyder). Ofta parodieras fantasygenren, men på ett kärleksfullt sätt. Exempel på böcker är Discworld / Skivvärlden av Terry Pratchett, och Jonathan Strouds böcker.

För dig som vill ha tips på fler fantasyböcker…

… Så har jag också skrivit flertalet topplistor för böcker inom fantasygenren. Jag skriver också kontinuerligt recensioner på både nya och gamla fantasyböcker.

Det finns förstås även gott om spel (Warcraft-spelen, Elder scrolls-spelen, med flera), filmer (Sagan om Ringen, Pans Labyrint, Harry Potter, osv) och musik (Avantasia, Blind Guardian, Bo Hansson, och många mer) som innehåller mer eller mindre inslag av fantasy.

2 Comments
 1. Typs på en underbart rolig och lättsam fantasy-serie är Myth-böckerna av Robert Asprin. Alltid glimten i ögat, hysteriska situationer, lekfullt påkomna namn och bra ihopknutna slut.

  Läs dem!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.