Vad är fantasy? En guide till fantasy-genren

Fantasy kan vara en knepig genre att definiera. Om du redan läser fantasy kanske det är tydligare för dig vad som är fantasy.

Enligt mig är fantasy en genre där du hittar mycket magi och övernaturliga händelser. Det påminner definitivt om medeltiden, fast med mer av en “sagokänsla”. Vad som helst kan hända i en fantasybok!

Men hur definierar man en genre som fantasy egentligen?

Wikipedia är en bra utgångspunkt i detta fallet. Fantasy beskrivs på följande sätt i svenska Wikipedias definition av fantasy:

“Fantasy är en kulturell genre där en avvikande verklighet, till exempel magi eller andra övernaturliga företeelser, spelar en viktig roll. Delar som tillhör fantasyberättelsens grund är först och främst fantasivärlden, vilken kan vara likt en sagovärld, eller likna västvärldens medeltid. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser. […] Fantasy skiljer sig från genren science fiction genom sitt förhållande till realismen. Där fantasy kräver att någonting inte kan ske, kräver science fiction att det som händer inte kan ske just nu, men skulle kunna hända eller skulle kunna ha hänt. Science fiction är, som namnet antyder, mer vetenskapligt inriktad fiktion, medan fantasy innehåller ett stort mått av magi.”

Som ofta så finns det både definitioner av fantasy som är lite för snäva i sin beskrivning, medan andra definitioner lyckas bra med att hålla en mer generell nivå. Här tycker jag att Wikipedias definitioner är bland de bättre.

Hur vet du att du läser en fantasy-bok? Några kännetecken…

Definitioner kan vara en bra start, men ibland behöver man något mer för att känna igen en bok (eller stilen på en bok). Fantasy som koncept har egentligen funnits sedan äldre skrifter som Gilgamesh, myterna om Osiris eller i grekisk mytologi. Även i andra stora litterära verk som Beowulf finns inslag av fantasy.

Genren i sig består ofta av följande delar:

 • Påhittade världar som handlingen utspelar sig i
 • Magi och övernaturliga händelser
 • Varelse och kreatur som man inte hittar i vår vanliga värld

Om den bok du läser innehåller en eller flera av dessa delar, så läser du troligtvis en fantasybok!

Fantasy i språk, innehåll och form

En annan sak som utmärker fantasy är enligt mig själva språket. Fantasy innehåller ofta väldigt utförliga beskrivningar som gör att du verkligen kan försvinna in i den världen som boken beskriver. Det brukar också finnas gott om karaktärer i följa – både huvudkaraktärer (exempelvis hjälten i boken) och bi-karaktärer / sidokaraktärer.

Vad är typiskt i en fantasyvärld? Karaktärer, magi och historia!

I en fantasyvärld finns det många återkommande element som man märker. Här är några exempel:

 • Typiska folkslag och karaktärer från olika raser. Det brukar finnas gott om både dvärgar, alver, hobbitar, troll, orcher och människor om vi snackar om klassisk fantasy.
 • Magi – det magiska elementet är centralt i mycket fantasy. De bästa fantasyböckerna brukar ha väldigt utförliga magisystem med regler.
 • En detaljerad bakgrundshistoria till hela världen. Ofta har författaren lagt ner mycket tid på att verkligen få världen i fantasyboken att kännas så levande som möjligt. Ibland är det så detaljerat att det finns flera hundra år av beskriven historia, med gudar, städer och “kända karaktärer” som nämns i förbifarten i böckerna. Detta gör enligt mig mycket för att det ska bli trovärdigt.
 • Om vi snackar klassisk fantasy brukar temat mellan de onda mot de goda vara centralt också. Det kan vara att huvudkaraktärerna tvingas att bekämpa en stor och farlig makt (exempelvis The “dark lord”, Sauron eller liknande). Den här världen är betydligt mer svartvit än vår egna värld, vilket förstås kan vara befriande att läsa ibland – man vet precis var alla karaktärer står!

Sen ska det sägas att det inte ALLTID är så här i fantasyböcker. Ibland utspelar sig dessutom fantasy i nutiden, eller till och med i miljöer som påminner om en avlägsen framtid. Det är alltså inte miljöerna i sig som gör att en bok är fantasy.

Profetior i fantasy

En hel del fantasy innehåller förstås klyschor, som de jag nämner i stycket ovanför. En annan klyscha är de typiska profetiorna om att världen i fantasyböckerna är på väg att gå under. Detta är ett återkommande centralt tema i många fantasyböcker som ibland kan bli lite tjatigt. Om du är sugen på något mer banbrytande i fantasy där det inte lika mycket sånt så kan jag rekommendera exempelvis Andrzej Sapkowskis böcker, eller Patrick Rothfuss.

Beowulf - ett av många verk som inspirerade fantasy.

En anledning till att jag tror att profetior återkommer i fantasy är på grund av ursprunget av fantasyböcker. Fantasy kommer från början från många berättelser med inslag av folksägner och rentav mytologi, som Beowulf och Odyssén. Därför är det inte så konstigt att tidiga fantasyböcker, som exempelvis Tolkiens verk, innehåller en del profetiska inslag. Det finns också forskning som visar på att många uppskattar en bok mer om de har en aning om hur boken skulle kunna sluta.

Numera är profetior inte lika inne och populärt som det en gång var inom fantasy. I mer moderna fantasyböcker så finns det betydligt färre profetiska inslag än vad det fanns tidigare. I så fall skulle jag säga att “falska” profetior har blivit ett vanligare inslag. Det är just nu mer populärt med fantasy som innehåller karaktärer som du inte riktigt vet om de är onda eller goda till exempel. Detta är något som finns gott om i exempelvis Game of thrones-böckerna, som har fått en enorm genomslagskraft tack vare tv-serien.

Vad är skillnaden mellan en saga (typ Askungen eller Disney) och fantasy?

Det är svårt att dra en exakt linje som skiljer sagor och fantasy åt. Jag skulle se sagor som en typ /sub-genre av fantasy (precis som high fantasy, urban fantasy, med flera). Om man ska generalisera lite:

 • Sagor baseras ofta mer på tradition och folktro. Folktron och traditionerna beror i sin tur på vilket land som sagan kommer ifrån ursprungligen.
 • Fantasy-berättelser är mer baserade på vad författarens egna fantasi, och hur författaren ville bygga upp världen. Fantasy-berättelser är inte alls lika beroende på traditioner och folktron av ett specifikt land.

Vad är skillnaden mellan fantasy och science fiction?

I fantasy använder man sig mer av magi, och i science fiction använder man sig mer av teknologi.

I fantasy förklaras mer saker av övernaturliga händelser, medan i science fiction bygger man (som namnet antyder) mer på vetenskap (ibland något modifierad / påhittad sådan förstås). Visst, att resa genom tiden kan ses som något påhittat, men det är mer troligt än vad exempelvis magi är…

I både fantasy och science fiction finns förstås gott om regler som världen förhåller sig till, och hur världen funkar. Skillnaden är att i fantasy så bestämmer författaren själv reglerna mer, men i science fiction så är reglerna mer (löst) baserade på vetenskap.

Kända fantasyböcker

Fantasy har ibland ett rykte om sig att endast vara för barn. Jag vill hävda att så är inte fallet, utan det finns gott om fantasyböcker som passar vuxna också. Sen ska väl sägas att det finns många fantasyböcker som passar för ungdomar & barn med. Jag själv blev introducerad till fantasy med Sagan om Belgarion, Sagan om ringen och Katharine Kerrs böcker om landet Deverry. Dessa bokserier är en bra start för vem som helst, och jag rekommenderar att du läser dessa böcker om du inte redan gjort det.

Det finns ett antal fantasyböcker som kanske låter bekanta för dig. Några av mina absoluta favoriter är:

Det finns förstås många fler böcker i genren men dessa är en bra start för dig, mig eller vem som helst som är intresserad av att läsa mer fantasyböcker.

Hur uppkom fantasy? När uppstod fantasy som genre?

Du kan tidigt se spår av vad som skulle komma att bli fantasy redan i gamla böcker som Gilgamesh-eposet (världens första litterära verk!) och i tidiga mytologiska berättelser. De grekiska mytologierna har en del inslag av fantasy exempelvis.

Ett annat tidigt litterärt verk som innehåller fantasy-inslag är definitivt Beowulf. Huvudkaraktären slåss med både sjötroll och drakar under berättelsens gång! Beowulf i sig kommer från början från en dikt 

George MacDonald räknas till en av de författare som var först med att skapa den moderna fantasyn, det vill säga fantasyn så som vi känner till den idag. Redan 1858 skrev Macdonald ett verk vid namn The Princess and the Goblin and Phantastes, som sedermera kom att inspirera bland annat J R R Tolkien och C S Lewis.

The Princess and the Goblin av George MacDonald (Häftad)

Princess Irene lives in a castle in a wild and lonely mountainous region. One day she discovers a steep and winding stairway leading to a bewildering labyrinth of unused passages with closed doors – and a further stairway. What lies at the top?

Fem sub-genres inom fantasy som du bör känna till…

Utöver de mest kända fantasyböckerna finns det också en hel del mer nischade underkategorier (sub-genres) inom fantasy. Det är lätt att tänka att fantasy måste vara vitt skiljd från den verklighet vi känner till. Så är dock inte alltid fallet; det beror exempelvis på vilken sub-genre av fantasy du läser.

Fantasyböcker kan förstås delas ner i olika kategorier “in absurdum”, något som vissa hemsidor om fantasy älskar att göra. Jag tänker hålla min uppdelning lite enklare än så, och definiera de 5 viktigaste sub-genres inom fantasy, enligt mig.

 1. High Fantasy: Fantasy i en alternativ, fiktiv värld. Magin är väldigt central och följer ofta specifika regler. Exempel på böcker här är: Sagan om Ringen, Robin Hobbs böcker och Patrick Rothfuss.
 2. Urban Fantasy: Urban Fantasy kännetecknas av att berättelsen ofta innehåller magiska element, som inte är kända för de flesta människorna i världen. Urban Fantasy utspelar sig ofta i vår värld, och i stadsmiljöer. Exempel på böcker är Magikerna-trilogin av Lev Grossman, eller Neverwhere av Neil Gaiman.
 3. Epic Fantasy: En genre som ibland överlappar med High Fantasy-genren. Epic Fantasy är precis som det låter – episkt! Det kan innebära episkt i omfång (till exempel storslagna miljöer & världar), eller att uppdraget huvudpersonerna gör är exceptionellt omfattande / komplicerat. Typiska element är: kamp mellan gott och ont, många karaktärer att hålla reda på, och en berättelse som ofta spänner över flera böcker. Exempel på böcker här är Steven Erikson’s The Malazan Book of the Fallen, The Stormlight Archive av Brandon Sanderson, och A Song of Ice and Fire (Game of Thrones) av George R R Martin.
 4. Coming of Age Fantasy: Fantasy som fokuserar på att följa en huvudkaraktär, från ung ålder till vuxen. Detta är även ett tema som ofta ses inom Epic Fantasy, men det är värt att klassificera Coming of Age Fantasy som sin egna sub-genre, enligt mig. Exempel på böcker är återigen Patrick Rothfuss böcker, Lies of Locke Lamora av Scott Lynch, och Belgariad av David Eddings.
 5. Comic Fantasy: Fantasy med glimten i ögat, och mycket humor (precis som namnet på subgenren antyder). Ofta parodieras fantasygenren, men på ett kärleksfullt sätt. Exempel på böcker är Discworld / Skivvärlden av Terry Pratchett, och Jonathan Strouds böcker.

För dig som vill ha tips på fler fantasyböcker…

… Så har jag också skrivit flertalet topplistor för böcker inom fantasygenren. Jag skriver också kontinuerligt recensioner på både nya och gamla fantasyböcker.

Det finns förstås även gott om spel (Warcraft-spelen, Elder scrolls-spelen, med flera), filmer (Sagan om Ringen, Pans Labyrint, Harry Potter, osv) och musik (Avantasia, Blind Guardian, Bo Hansson, och många mer) som innehåller mer eller mindre inslag av fantasy.

2 Comments
 1. Typs på en underbart rolig och lättsam fantasy-serie är Myth-böckerna av Robert Asprin. Alltid glimten i ögat, hysteriska situationer, lekfullt påkomna namn och bra ihopknutna slut.

  Läs dem!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.