7 anledningar varför e-böcker är bättre än tryckta böcker

E-böcker är helt klart ett intressant alternativ för oss som läser mycket. E-böcker kan definitivt också ha en del fördelar i jämförelse med “vanliga” pappersböcker. I denna artikeln skriver jag lite om varför det kan vara en fördel för dig att skaffa e-böcker istället för tryckta böcker.

Vad är en E-bok?

Så vad är en e-bok egentligen? Jo, det är kort sagt en elektronisk utgåva av en bok – du har tillgång till boken digitalt (exempelvis via datorn, iPaden eller på läsplattan i stil med Kindlen) istället för fysiskt.

En e-bok kan ju (beroende på vilken definition vi använder) antingen vara en bok som man läser elektroniskt, eller en ljudbok som man lyssnar på via ett digitalt medium. Det finns gott om bra ljudböcker i digital form med – om du är intresserad så har jag en helt egen artikel som beskriver vilken ljudbokstjänst du bör skaffa.

Vilka format är vanliga för e-böcker?

E-böcker finns i många format, där några av de vanligaste är:

  • Epub2: Ett vanligt format att se bland återförsäljare. I detta formatet anpassar sig texten och innehållet till det medium som man läser e-boken på.
  • Epub3: Ett annat e-boksformat som man ser till och från. I detta formatet ligger dock bilder och text placerade på ett fördefinierat ställe, vilket gör att texten och innehållet inte blir lika flexibel (förstås!). Epub3 är mycket mindre vanligt än tidigare nämnda Epub2.
  • PDF: Ett annat format där text och bilder har fördefinierade platser (exempelvis, bilder hamnar på en viss plats på sidan). Dock kan man i PDF zooma in och ut. Det är också ett format som är vanligt på dator även utanför e-bokssammanhang.

Anledningar till varför e-böcker är bättre än tryckta böcker

Tillgängligheten

Tillgängligheten är enligt mig en stor fördel. Man kan ha med en e-bok överallt väldigt enkelt och smidigt. Ofta brukar det också gå att synka innehållet mellan olika enheter. Amazon har exempelvis bra funktioner för detta som gör att man kan läsa samma bok på både Kindlen, på telefonen, på datorn, och så vidare…

En annan sak som är ett stort plus för tillgängligheten är att man i e-böcker som du läser så kan du ofta ställa in textstorleken själv. Med andra ord ett bra sätt att läsa böcker för dig som har nedsatt syn, eller om du bara har glömt läsglasögonen hemma en dag. Det brukar även gå att ställa in saker som typsnitt, färg på texten, marginaler, med mera. Vissa e-böcker tillåter även bakgrundsbelyst skärm vilket gör att du kan läsa böckerna när det är mörkt (även om jag personligen tycker det är mycket behagligare med e-boksläsare där materialet påminner mer om papper, det vill säga ingen bakgrundsbelysning alls).

E-boksläsare

Utöver det finns det också gott om digitala ljudböcker (det vill säga där du lyssnar på någon som läser högt ur boken istället för att själv läsa den), vilket gör att man exempelvis kan slänga igång en digital ljudbok när man går någonstans, eller varför inte på bussen eller i bilen.

Vikten

Vikten skulle kunna ses som en tillgänglighetsfaktor i sig, men jag måste nämna detta som en egen punkt med då det har så pass stor betydelse för mig. Det är angenämt att slippa släpa med sig ett dussintal böcker när man ska på långsemester och istället bara packa ner en bra e-boksläsare (Amazon Kindle i mitt fall). Extra bra är det om man ska ut och flyga, och när man verkligen försöker hålla nere den totala vikten på bagaget.

Minskad tid för leverans & produktion

Ännu en punkt som jag tycker är supersmidigt när man är på semester. Även denna anledning till varför jag tycker e-böcker är bättre än tryckta böcker skulle kunna kvala in under tillgänglighet, men jag tycker punkten är så pass viktig att jag väljer att nämna det som en egen punkt. Så länge jag har tillgång till wifi någonstans så kan jag på min Kindle surfa in, beställa en bok jag vill ha och få den nedladdad inom loppet av max 5 minuter (oftast betydligt kortare tid än så). Löjligt smidigt och livsfarligt – faktum är att det gäller att begränsa sitt köpande av e-böcker, så smidigt är det!

Relaterat till leveranstiden är även produktionstiden förstås. Som författare så går det även snabbare att få ut en bok i e-boksformat. Nu för tiden finns det också gott om bra utgivningsplattformar, vilket gör det enklare än någonsin att själv ge ut böcker utan att förlita sig på förlagens hjälp. På sitt sätt gör det också att förlagen får mer press på sig att ändra sitt tänk och hänga med i utvecklingen. Det ena utesluter inte det andra…

Billigare att köpa

E-böcker är generellt sätt billigare än de fysiska utgåvorna. I och med att de är billigare att producera så blir e-böckerna också billigare för dig som slutkund. Inte helt fel att få två böcker till priset av en! Dessutom kan man via Project Gutenberg och liknande sidor även komma över klassiska böcker helt gratis. Ett bra sätt att spara pengar på med andra ord, speciellt om du är ute efter att läsa lite klassiska böcker.

E-böcker är lätta att hitta information och söka i

Det jag gillar med e-böcker är att det är lätt att hitta en specifik passage eller information i en bok. Speciellt tycker jag detta är användbart i fack- eller kurslitteratur.  Du kan ofta söka i hela boken efter specifika meningar eller liknande. I vissa e-boksläsare (exempelvis Amazon Kindle) så kan du även citera meningar eller hela sidor. Väldigt användbart om du hittar en mening i en fantasybok som du gillar och du inte vill glömma bort den.

E-böcker är bättre för miljön (om du läser mycket)

I dagens läge när det är extra hett på tapeten med miljötänk så är det trevligt att kunna aktivt bidra till miljön, även när man läser! Snacka om att förena nytta med nöje. Dock vill jag lägga ett varningens ord här – det finns exempel och studier som visar att innan man går jämnt ut (“plus/minus noll”) med miljöpåverkan för en e-boksläsare så måste man skaffa cirka 30 böcker på e-boksläsaren. Därmed känns det skönt att den Kindle jag har alltså numera går plus – jag skulle uppskatta att jag minst har läst ett 30-tal böcker på Kindlen vid det här laget…. Har du läst uppemot 60 böcker på e-boksläsare istället för fysiskt tryckta så har du alltså med denna logiken halverat din miljöpåverkan som bokslukare!

Flexibiliteten

E-böcker är flexibla över tid. Vad menar jag med det? Jo, det kan vara trevligt att ha en e-bok när man vet att mer och mer finesser läggs till i e-boksläsarna (eller andra digitala verktyg där du kan läsa i) över tid. Tänk exempelvis möjlighet att räkna ut storlekar på recept och liknande, som numera är standard i exempelvis ICAs appar för matlagning. Detta är också bra om det kommer ut nya utgåvor av e-boken – du kan ibland (om du har tur / en välvillig författare till boken) få gratis uppdateringar som du kan ladda ner. Distributionen av detta förenklas ju enormt med, just tack vare 

Saker som talar emot varför e-böcker är bättre än tryckta böcker

Allt är ju inte bara bra när det gäller e-böcker, i förhållande till tryckta böcker. En sak som kan frustrera mig när det gäller e-böcker är att man kan sakna den rent “taktila” känslan, det vill säga att bara kunna bläddra i en bok och känna de individuella sidorna. 

Oftast är det inte ett problem, men ibland kan batteriet i e-boksläsaren ställa till det. Det brukar bero på att jag har mig själv att skylla (då batteritiden på Kindlen är lång!), men ibland händer det att jag inte tänkt mig för och glömt att ladda e-boksläsaren innan jag ger mig iväg. Då är det tacksamt med en tryckt bok med sig, som en slags “plan b”…

Det finns också en del studier som visar på att man inte tar till sig information lika bra på vissa e-boksläsare. 2014 gjordes en studie på Amazons Kindle, där deltagare i studien fick läsa en “mystery novel”. Vissa av deltagarna fick läsa berättelsen på Amazons Kindle och vissa fick läsa en fysiskt tryckt version av samma bok. Därefter testade man hur väl studiedeltagarna uppfattade händelser, karaktärer och andra objekt i berättelsen samt när dessa hände / dök upp. Just denna studien visade att det var svårare att minnas delar av berättelsen om man läste på Kindlen (e-boksläsare) än en tryckt fysisk bok.

Min slutsats

Jag tror att vi behöver flera olika format när det gäller böcker – det ena utesluter inte det andra. Precis som vi behöver vanliga böcker, så kommer vi behöva både e-böcker och ljudböcker. Däremot kanske man ska tänka på vilket format som passar en bäst för sammanhanget.

Ett hemmabibliotek som jag skulle vilja ha - mysiga böcker i en snyggt upplyst hörna.

Ett hemmabibliotek som jag skulle vilja ha – mysiga böcker i en snyggt upplyst hörna.

Jag tycker till exempel att det är väldigt skönt att slippa släpa med mig 5-10 böcker (eller mer!) på semestern – då väljer jag gärna att ta med en läsplatta som exempelvis en Kindle istället. Om jag är hemma och läser jag gillar jag dock känslan i att slå upp en bok och verkligen hålla i och läsa den fysiska utgåvan av en bok. Samt att jag drömmer om att ha ett stort hemmabibliotek med fantasyböcker som jag kan gå in i… Nåväl, någon gång i framtiden så når jag förhoppningsvis dit!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.