Metro 2033: den sista tillflykten

6
Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij
4
Metro 2033: den sista tillflykten
Metro 2033: den sista tillflykten
Boken börjar helt OK
Stämningsfull dystopi med många bra ideer

Inlägget nedan innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Adlibris.

Metro 2033 – Universum

Metro 2033 utspelar sig främst i tunnelbanorna under moskva. För dig som har varit i Moskva någon gång så vet du kanske att det finns gott om coola tunnelbanestationer – många som är utsmyckade med ljuskronor och målningar exempelvis. Verklighetens moskva är dock betydligt mindre skräckinjagande än den värld som byggs upp i Metro 2033. I boken har jorden blivit förstörd, vilket har lett till att människor har flytt till Moskvas tunnelbana och upprättat en civilisation där istället. Samhället kan liknas vid en stat, som tampas med en del ovanliga problem. Bland annat så attackeras samhället till och från av de få varelser (“de svarta”) som lever på jordens yta. Tyvärr haltar utförande redan här – det är märkligt att så mycket kunskap har gått förlorat från samhället när det endast har gått 20 år. Det känns helt enkelt inte särskilt trovärdigt.

I Metro 2033 följer man huvudpersonen Artiom, som bor på den nordligaste stationen (VDNch) i tunnelbanorna. Där träffar Artiom en man vid namn Hunter. Tillsammans ger de sig ut på en resa och uppgdrag genom Moskvas metro, och träffar på alla möjliga subkulturer och ideologier (kommunister, fascister, Jehovas vittnen, satanister, med flera). Den stora frågan är hur det kommer gå för Artiom och om han kommer nå sitt mål. Utöver hotet från jordens yta så finns det gott om interna stridigheter i tunnelbanorna, mycket på grund av den tuffa miljön och alla varianter av religioner, ideologier, handelsavtal, enstöringar, med mera… Det är ren och skär dystopi helt enkelt.

Karaktärerna & känslan i Metro 2033

Karaktärslistan i boken är tyvärr väldigt enahanda – jag saknar mer kvinnliga karaktärer! De få kvinnor som finns är antingen mödrar eller prostituerade. Ingen höjdare med andra ord… Det finns ganska gott om sidokaraktärer på gott och ont. För mig är det OK (jag är indoktrinerad efter all fantasyläsning), men jag tänka mig att det kan vara jobbigt att hålla reda på alla namn. Om det är någon tröst så är det allra viktigast att hålla reda på huvudkaraktärerna, det vill säga Artiom, Hunter, Melnik och Suchoj.

Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij

Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij

Jag hade svårt att ta till mig Metro 2033. Kanske är det för att jag hade för höga förväntningar från början. I teorin är det en bok helt i min smak – skräckinslag blandat med dystopi. Utöver det har även boken fått mycket positiv feedback, gjort succé i hemlandet Ryssland, översatts till mer än 20 språk, samt sålts i miljontals exemplar. Tyvärr engagerar inte boken mig alls. Det känns som om det är mycket upprepningar av grundproblemen i boken, och själva miljöerna blir tjatiga (trots att jag varit i Moskva och sett tunnelbanorna i verkligheten). Det är möjligt att jag hade haft mer behållning av boken om jag var mer intresserad av Ryssland och dess historia, men samtidigt känns det synd att det ska behövas när man läser en dystopisk framtidsnovell. Storyn i sig är OK men jag är (utan att ge några direkta spoilers) inget fan av slutet av boken.

För dig som läser en del fantasy så känns det säkert igen att det kan vara skönt med en karta över själva världen boken utspelar sig i, så man vet ungefär var karaktärerna befinner sig. Det är bra att det finns en liknande karta i Metro 2033, dock återigen i teorin. Tyvärr tycker jag dock att kartan är något svårförstådd och man har ofta problem med att hitta var man är för någonstans på kartan… Ironiskt nog. Tror det hade hjälpt om man valde att översätta namnen på tunnelbanestationerna.

Metro 2033 som ljudbok och tv-spel

Du hittar ljudboken av Metro 2033 här. Dock finns ljudboken tyvärr endast på engelska.

Metro 2033 finns också som ett TV-spel, som finns till Xbox One, PS4 och PC bland annat. Jag rekommenderar spelet 100 gånger mer än själva boken. Även om spelet kom ut 2010 så håller det helt OK idag, och om du är sugen på att ge Metro 2033 är det där jag skulle börja (och sen eventuellt läsa boken, om du verkligen, VERKLIGEN vill ha mer). Metro Redux-utgåvan innehåller både Metro 2033 och Metro: Last Light, som båda är bra spel.

Uppföljare till Metro 2033?

För dig som vill ha mer av Metro 2033, så finns också Metro 2034: Försvaret av Sevastopolskaja, och Metro 2035. Jag har dock inte läst någon av dessa och skulle bara rekommendera de för dig som är ett inbitet fan av Metro 2033. I och med att jag har hört att 2034 ska vara sämre än 2033 så har jag inga planer på att läsa uppföljaren. Det ska även sägas att du kan läsa Metro 2033 som en fristående bok – du behöver inte läsa Metro 2034 eller Metro 2035 (om du inte verkligen vill förstås!).

4 Total Score
Överdos på dystopi

En bok jag hade större förväntningar på.

Beskrivningarna av världen
7
Språket
5
Karaktärerna
2
Boklayout och design
8
Berättelsen
2
PROS
  • Boken börjar helt OK
  • Stämningsfull dystopi med många bra ideer
CONS
  • Upplägget blir för repetetivt
  • Enformig uppsättning med huvudpersoner
  • Dåligt slut
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.