Hungerspelen – recension

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Hungerspelen är en riktigt spännande dystopi. För mig är det en samling böcker som påminner mycket om Battle Royale (den japanska motsvarigheten till Hungerspelen, som följer ett liknande upplägg).

Det är böcker för dig som gillar spännande handlingar, där ingen av karaktärerna går säker.

I Hungerspelen följer du Katniss Everdeen som lever ett fattigt liv i distrikt 12, en av många områden i The Capitol. Varje år genomförs en slags turnering, där olika kämpar väljs ut från varje distrikt för att slåss till sista blodsdroppen. Endast en av 24 kämpar kan vinna och komma levande från den stora turneringen…

Författaren bakom Hungerspelen heter Suzanne Collins (läs mer om Suzanne Collins böcker här). Hungerspelen är den första boken i trilogin (där även Revolt och Fatta Eld ingår). Totalt har Hungerspels-trilogin sålt i miljontals exemplar över hela världen.

Du hittar Hungerspelen på Bokus.

Recension av Hungerspelen

Jag läste böckerna ett par år efter att de hade släppts. Första gången jag läste Hungerspelen var det faktiskt på engelska (Hunger Games). Jag hade hört bra om böckerna, och eftersom jag gillade upplägget med Battle Royale-berättelsen så tänkte jag att dessa böcker skulle falla mig i smaken. Och det gjorde de verkligen!

Det bästa med Hungerspelen enligt mig är hur jäkla spännande det är. 24 deltagare i spelen och endast en av dessa som kan klara sig…

Hungerspelen är en riktigt bladvändare – en bok som jag med glädje stannade uppe ett par timmar extra för, bara för att kunna hinna med några kapitel till…

Hungerspelen, bok 1 i trilogin av Suzanne Collins.

Just karaktärerna är också en stor behållning av boken för mig. Det är kul med en stark kvinnliga karaktär i huvudrollen, och jag tycker att Katniss Everdeen skildras väldigt trovärdigt – hon känns verkligen som en karaktär som har blivit förtryckt. Även relationerna mellan de olika karaktärerna (speciellt mellan Katniss och Peeta) är bra gjord.

En sak jag dock har lite svårt med i böckerna är själva världen den utspelar sig i. Jag tycker inte att du får tillräckligt med kött på benen om varför världen ser ut som den gör. Förhoppningsvis är detta något som Suzanne Collins kommer råda bot på med sin fjärde bok i serien (som du hittar mer information om här).

Första boken går rätt snabbt att komma igenom (pocket-utgåvan är på cirka 300 sidor). Jag tyckte det var rätt skönt med en kortare bok, som omväxling till alla långa fantasyböcker som jag läser i vanliga fall!

Även om hungerspelen egentligen är en ungdomsbok så tycker jag att den funkade bra att läsa i vuxen ålder.

Hungerspelen är lättläst (inte särskilt krångliga ord, enligt mig i alla fall), men jag har lite svårt för att den är skriven som om saker händer i “nutid” (i presensform, det vill säga). Men det är mest en smaksak.

Det är lätt att tro att Hungerspelen är en serie som bara handlar om dödande. Men så är inte fallet. Det är svidande samhällskritik, gjort på ett så pass bra sätt att det är få dystopier som kan konkurrera med trilogin.

Hungerspelen som ljudbok?

Hungerspelen ljudbok - finns på bland annat Nextory.

Hungerspelen finns förstås även som ljudbok.

Du hittar Hungerspelen som ljudbok på Nextory.

Om du vill veta mer om Nextory så kan du läsa min recension här.

Varje bok i Hungerspelen-trilogin ligger på mellan 10 och 12 timmar var, vilket är rätt lagom längd på en ljudbok enligt mig. Böckerna är upplästa av Rebecka Hemse, och har betyget 4.5 av 5 i betyg på Nextory (i skrivande stund).

Hungerspelen – film

Hungerspelen film: En helt OK filmatisering av böckerna.

Hungerspelen gjordes även till ett antal filmer. Den första filmen (Hunger Games) hade premiär 2012 och fick helt OK betyg (Hunger Games har betyget 7 av 10 på IMDB). Jag tycker böckerna är bättre än filmerna personligen, men filmerna är bra de med. Dock kan jag tänka mig att det är svårare att relatera till karaktärerna i filmen om du inte har läst böckerna.

  • Jennifer Lawrence spelar huvudrollen som Katniss Everdeen.
  • Joss Hutcherson gör rollen som Peeta Mellark.
  • Utöver det hittar du också stjärnor som Liam Hemsworth, och till och med Lenny Kravitz skymtar förbi under filmen.
  • Totalt gjordes det 4 filmer om Hunger Games-världen. Den sista boken delades nämligen upp i två filmer.

Sammanfattning

Hungerspelen är en riktigt bra trilogi för dig som älskar dystopier. Serien är svår att lägga ifrån sig (på ett bra sätt), och du kommer inte kunna sluta läsa när du väl är igång med böckerna. Jag rekommenderar Hungerspelen, om du gillar spännande böcker med starka karaktärer.

Du hittar Hungerspelen på Bokus.

8 Total Score
Dystopi när det är som bäst

En bra och tänkvärd dystopi.

PROS
  • Starka karaktärer.
  • Stämningsfullt.
  • Lättläst och fartfyllt.
CONS
  • Världen kunde vara bättre beskriven.
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.