Magikerna av Lev Grossman

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Lev Grossman är författaren bakom den omtalade fantasytrilogin Magikerna, en serie med fantasyböcker som jag personligen verkligen gillar.

Magikerna börjar lite som en vuxen variant av Harry Potter enligt mig. Men bokserien Magikerna handlar om något mycket än så. Det är en berättelse om en person som drömmer om ett liv fyllt av magi, och hittar det, samtidigt som han försöker finna sig själv.

Jag skulle personligen säga att Magikerna är en trilogi som funkar om du är 14-15 år och uppåt, men det är inget jag skulle rekommendera för någon som är  runt 9-10 år att läsa. Det finns referenser till både alkohol och andra mer “vuxna teman” i dessa fantasyböcker.

Du kommer gilla Magikerna om…

  • Du gillar fantasy åt Narnia-hållet, med magi och hemliga världar som är dolda för de flesta människorna.
  • Du är sugen på fantasy som påminner om Harry Potter, men som tilltalar en äldre publik. Jag har läst en del andra recensioner där man säger att Magikerna främst är böcker  som tilltalar folk i tonåren, men jag håller inte med. Jag tyckte det var toppen läsning för mig i vuxen ålder med – Magikerna var ett perfekt sätt att fly iväg från vardagen och drömma sig bort lite.
  • Du gillar fantasy som har viss koppling till vår värld. Bitvis utspelar sig storyn i Magikerna även bland annat i New York.

Du kommer inte gilla Magikerna om…

  • Du har svårt för cyniska huvudkaraktärer. Quentin blir bitvis ganska mörk (inte så konstigt förvisso), så om du har svårt för denna typen av fantasykaraktärer så skulle jag rekommendera att undvika Magikerna. Läs fantasy i stil med David Eddings istället i så fall.
  • Du har svårt för när det är för mycket spretigt innehåll och när det bitvis blir lite hoppigt i berättandet. Ibland vill Lev Grossman lite för mycket och handlingen kan då komma att bli lite ryckig, även om jag tycker att du gör bäst i att döma Magikerna efter att du har läst alla tre böckerna.
  • Om du inte är så förtjust i fantasy i vanliga fall så skulle jag undvika Magikerna. För en bra introduktion till riktigt spännande fantasy så rekommenderar jag istället Vindens Namn av Patrick Rothfuss. En underbar fantasybok som alla borde läsa.

Det jag personligen gillar bäst med Magikerna är att det är en så pass välkonstruerad trilogi. Det känns inte som om det är särskilt mycket utfyllnad, och jag tycker att varje bok har en tydlig funktion. Första boken i Magikerna är enligt mig den sämsta av böckerna i trilogin. Därefter blir det bara bättre och bättre med varje bok du läser, vilket jag personligen tycker är rätt ovanligt. Ofta brukar andra boken vara en typisk mellanbok där inte så mycket händer. Så tycker jag inte fallet är med Magikerna! Även karaktären Quentin blir mer och mer sympatisk allt eftersom trilogin fortsätter.

Läsordning för Magikerna

Läsordningen för Magikerna är hyfsat överskådlig i och med att det är en trilogi. Här kommer en kort sammanfattning:

  1. Magikerna
  2. Magikernas kung
  3. Magikernas land

Magikerna – del 1

Magikerna, del 1.

I Magikerna följer du Quentin Coldwater, en person som alltid känt sig lite utanför i samhället och som undrar vad egentligen poängen med livet är. Quentin har alltid flytt in i fantasy-berättelserna som handlar om landet Fillory, och det vanliga livet har verkat blekt i jämförelse med böckernas magiska världar.

När berättelsen börjar går Quentin i gymnasiet, och får en slags rekommendation att söka till högskolan Brakebills. Detta är dock inget vanligt universitet eller högskola som vi snackar om – inträdesproven är lite höjda i dunkel, och det är endast ett fåtal elever som accepteras varje år. Det som gömmer sig bakom proven är otroligt nog dessutom en skola för magiker!

Men vad som på ytan verkar vara en dröm som går i uppfyllelse för Quentin, så döljer sig också en mörkare sida av destruktiva beteenden – för att inte tala om farorna som du som utövare av magi ställs inför.

Personligen tycker jag att del 1 i Magikerna är en stark inledning till trilogin. Visst, i en del perioder händer det inte jättemycket i första boken (framför allt när Lev Grossman bygger upp själva berättelsen, samt introducerar karaktärer)… Men när det väl händer saker så smäller det till ordentligt, och bitvis är det rejäla sidvändare till kapitel. Riktigt spännande fantasy-läsning när det är som bäst, enligt mig.

Jag gillar också att Lev Grossman på ett bra sätt lyckas förmedla själva steget in i vuxenlivet och allt vad det innebär. Man provar kanske en hel del saker, man gör en del fel… Men det är okej, det är en del av att bli vuxen. Man behöver söka efter vad det innebär att bli vuxen för att hitta sig själv helt enkelt. Och det tycker jag Lev Grossman fångar på ett schysst vis.

Om jag ska vara lite kritisk mot den första boken så är det väl att Quentin kan bli rätt gnällig. Jag tror att böckerna kan vara lite av en vattendelare – antingen står du ut med det och sympatiserar med Quentin (i mitt fall kan jag verkligen känna igen mig att vilja fly in i en fantasybok ibland!). Eller så tycker du att Quentin blir för mycket.

Det bästa tror jag är att prova att läsa den första boken (låna den från bibliotek om boken känns för dyr!) och se hur det känns.

Magikernas kung – del 2

Magikernas kung, den andra delen i trilogin.

Magikernas kung tar vid där Magikerna (del 1) slutar. Jag vill inte säga allt för mycket om handlingen mer än att kopplingen till Fillory blir starkare och starkare i den andra boken. Sen vad det innebär tycker jag är bäst om du tar reda på själv, för att undvika för mycket spoilers! 

I denna boken (Magikernas kung) tycker jag personligen att Quentin blir lite mindre gnällig och växer mer som karaktär. Roligt nog har jag dock hört att vissa hatar Quentin ännu mer i denna boken än den första, så smaken är som baken!

Julia som karaktär vet jag inte vad jag ska tycka om – hon är inte direkt sympatisk i denna boken, enligt mig i alla fall… Samtidigt så är hon en av de stora behållningarna för mig i boken eftersom hon ger lite en annan twist och syn på det hela – det blir nästan som en berättelse om vad som hände för någon som inte lyckades komma in på Brakebills.

Det är också väldigt kul med kopplingarna till de magiska världarna. Jag tycker att den andra boken är nästan lite mer “uppdrags-fokuserad”, det vill säga mer åt så kallad “Quest Fantasy”-hållet (att karaktärerna ska ut på ett uppdrag som måste lösas till varje pris).

Finns Magikernas kung som ljudbok?

Tyvärr har jag bara hittat bok 1 i Magikerna-trilogin som ljudbok. Just den första boken finns på Nextory. Tyvärr är inte Magikernas kung utgiven som ljudbok på svenska av vad jag kan se. Om du hittar Magikernas kung som ljudbok: lämna en kommentar nedanför artikeln, så uppdaterar jag denna artikeln med ny information.

Magikernas land – del 3

Magikernas land, den tredje och avslutande delen i trilogin.

Magikernas land är den tredje och sista boken i Magikerna-trilogin. Här får du reda på hur det går i slutändan för Quentin och de andra. Och när Magikernas Land tar sin början ser det mörkt ut – Quentin har förlorat det mesta, och en kamp för att komma tillbaka upp på benen tar sin början.

Återigen tycker jag att karaktärs-utvecklingen blir bättre och bättre för varje bok. I denna boken gillar jag verkligen Quentin som karaktär, vilket säger en hel del med tanke på hur gnällig han är i början av trilogin!

Jag tycker personligen Magikernas land är en riktigt stark avslutning på Magikerna-trilogin, som binder samman allt ihop på ett genomtänkt och tydligt sätt. Samt att slutet på berättelsen i sig är väldigt bra, vilket känns skönt när man har läst igenom en hel trilogi av böcker.

Finns Magikerna som e-böcker?

Japp, du hittar Magikerna som e-böcker på exempelvis Bokus. Alla 3 böckerna finns tillgängliga som e-böcker och är översatta till svenska.

Om Lev Grossman – författaren till Magikerna

Bild på Lev Grossman, författaren till Magikerna, från 2011.

Lev Grossman är alltså författaren bakom Magikerna-trilogin. Lev Grossman själv kommer från USA och har även jobbat som journalist för bland annat tidningen Time, enligt Wikipedia.

Lev Grossman har själv sagt att han hade föredragit att leva i Narnia om han fick välja bland alla fantasyvärldar – helst i en tid utan krig och farliga häxor!

Magikerna i sig har blivit väldigt uppmärksammad även utanför fantasygenren och har bland annat vunnit Alex Award (ett slags pris för bra fantasyböcker för ungdomar / unga vuxna) för boktrilogin. Boktrilogin har även gjorts om till en tv-serie, som enligt mig är en sådär adaptation av böckerna. Läs böckerna först, se eventuellt serien sen (om du verkligen, verkligen vill ha mer av Magikerna).

Slutord

I den här artikeln har jag försökt ge en överblick av fantasytrilogin Magikerna. Jag hoppas att du känner att du har fått lite bättre koll på om Magikerna passar dig eller inte. Lämna gärna en kommentar nedanför artikeln om du har några frågor eller funderingar!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.