Cirkeln böcker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Cirkeln, Eld och Nyckeln (som alla ingår i den så kallade Engelsforstrilogin) är bra böcker för dig som gillar Urban Fantasy. Det är också en trilogi för dig som gillar spännande böcker med kanonbra karaktärer, som du kan relatera till.

Böckerna i Engelsforstrilogin skrevs av Mats Sandberg och Sara Bergmark Elfgren.

I böckerna följer du 6 stycken ungdomar (alla tjejer), som nyligen har börjat gymnasiet i Engelsfors. Men skogarna i närheten av Engelsfors döljer hemligheter. Det finns en gammal ondska som är på jakt efter ungdomarna, vars öden dras allt närmare varandra… Du hittar Cirkeln böcker (Engelsforstrilogin) på Bokus.

Cirkeln böcker (Engelsforstrilogin), i läsordning

Läsordningen för Engelsforstrilogin är följande:

  1. Cirkeln
  2. Eld
  3. Nyckeln

Det finns också en grafisk novell (dvs illustrerad bok) som utspelar sig mellan “Eld” och “Nyckeln, som heter Berättelser från Engelsfors. I den här grafiska novellen får du både lite tillbakablickar, samt information för vad som komma skall för karaktärerna i Engelsfors. Det är ganska likt det som nämns i de första två böckerna, fast berättade på ett annat sätt.

Du läser ut Berättelser från Engelsfors på max någon timme, men den är värd att skaffa om du inte kan få nog av Cirkeln-böckerna, eller om du bara vill gotta dig i riktigt snygga illustrationer.

Cirkeln

Cirkeln böcker: Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

Cirkeln är verkligen bra och spännande urban fantasy. Jag tror också en av styrkan med böckerna är att de funkar för både ungdomar, såväl som vuxna. Engelsfors är atmosfäriskt beskrivet, och det gör att du lättare sjunker in i böckernas värld.

Jag gillar också att Cirkeln blandar de olika karaktärernas perspektiv. I och med att du följer de olika tjejernas vägar, så finns det ofta någon du kan relatera till mer under berättelsens gång.

Det här är inte någon romantiserad och förskönad bild, som det ibland kan vara i ungdomsfantasy. Istället är det mer rått, äkta, och bitvis till och med dystert. Det är kanske ingen bok för dig som vill ha en “feel good”-berättelse, med andra ord. Samtidigt är det en bok som håller vad den lovar enligt mig – en riktigt stämningsfylld historia med bra karaktärer.

Eld

Eld: Del två i Engelsforstrilogin.

Eld är den andra boken i Engelsforstrilogin. Det är nu andra året i gymnasiet, och en del nya karaktärer introduceras på vägen. Det är också en ganska lång bok (över 600 sidor), men för att vara en mellanbok i en trilogi så är den bra och läsvärd. Det är kul att följa karaktärernas utveckling genom den, enligt mig.

Jag vill inte berätta för mycket mer om handlingen, utan det är bäst att du läser boken själv!

Nyckeln

Nyckeln, den avslutande delen i trilogin.

Det är ganska ovanligt med en fantasy-trilogi som håller hela vägen. Men i fallet med Engelsforsböckerna så är det verkligen så. Nyckeln är en stark avslutning på böckerna av Mats och Sara. Det känns på ett sätt skönt att det inte är några övermäktiga superhjältekaraktärer som är i centrum – utan bara (någorlunda) “vanliga” människor.

Om jag ska vara lite kritisk så är denna boken slö i början, innan du kommer in i den. Men i takt med att boken fortskrider, så växer även karaktärerna. Jag tycker också att författarna binder ihop hela berättelsen på ett bra sätt. Det är väl värt att du läser denna trilogin, med andra ord.

Andra böcker som liknar Cirkeln

Det är få böcker som jag tycker liknar Cirkeln (och hela Engelsfors-trilogin för den delen). Här är i alla fall ett par tips som du förhoppningsvis gillar:

  • Ondskan av Jan Guillou. Som namnet på boken antyder, så är detta verkligen ingen solskenshistoria. Jan Guillou går på djupet, och utforskar den mörkaste sidorna av människor, i 1950-talets Sverige, där (i boken) våld föder mer våld. Det är en riktigt stark och bra berättelse, och jag tror att du kommer gilla känslan av denna boken om du gillar Engelsforstrilogin, även om det inte riktigt är samma genre.
  • Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren (som också ligger bakom Cirkeln-böckerna). Här är också temat ungdomar som hamnar i kläm och bitvis glöms bort av de vuxna. Blandat med fantasy som möter realism. En bra och atmosfärisk bok, som jag tror du kommer tycka om, ifall du gillar Engelsforstrilogin.

Finns det någon cirkeln wiki?

Ja, det finns en dedikerad wiki till Cirkeln, som bland annat beskriver de olika karaktärerna mer ingående. Detta är en wiki för dig som vill nörda in dig mer i detaljerna om serien. Bäst är dock att du läser böckerna först, för att undvika eventuella spoilers.

Finns det någon film om Cirkeln?

Ja, det gjordes en filmatisering av Cirkeln (den första boken i Engelsforstrilogin). Filmen släpptes 2015 och ligger i skrivande stund på betyget 5.8 av 10 på IMDB. Filmatiseringen av Cirkeln är lite svår att få tag på, men finns exempelvis på SF Anytime.

Sammanfattning

Böckerna i Engelsforstrilogin är verkligen några böcker som du ska läsa om du gillar urban fantasy som utspelar sig i skolmiljöer (fast med övernaturliga inslag). Detta är en av de bättre fantasyböckerna som har kommit ut i Sverige de senaste åren, enligt mig.

Du hittar Engelsforstrilogin på Bokus.

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. Om man letar efter filmen kan det vara värt att kolla upp om den finns på biblioteket. Inköpen där brukar ha en betoning på svenska filmer och filmatiserade böcker 🙂

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.