David Eddings Böcker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

David Eddings var något av en inkörsport till fantasy för mig. Jag var runt 13-14 år och hade läst en del fantasyböcker tidigare (bland annat Sagan om Ringen). När jag hittade David Eddings böcker så kommer jag ihåg att det kändes som om jag hade funnit något unikt, då jag först trodde att Sagan om Ringen var de enda böckerna i sitt slag. Jag fastnade direkt för den värld som David Eddings byggde upp. Det är en ganska lättsamt universum att ta till sig, och glimten i ögat finns alltid med. Humorn och det höga tempot i böckerna är bra; det blir sällan långtråkigt att följa Belgarion och övriga karaktärer. David Eddings är helt enkelt väldigt bra på att beskriva karaktärer och världar som engarerar mig. Det är mycket fokus på magi, övernaturliga krafter och gudar samt inslag av kärlek här och där. Trots lite upprepningar här och där (framför allt mellan de olika serierna, ex. mellan Belgariad och Malloreon) samt dalande kvalitet i senare berättelser så rekommenderar jag att läsa David Eddings böcker.

Belgarath, en av David Eddings många böcker

Belgarath, en av David Eddings många böcker.

Hur bra står sig David Eddings böcker idag?

För mig var David Eddings böcker en perfekt verklighetsflykt när jag var yngre. För ett tag sedan bestämde jag mig för att läsa om den för att se om de fortfarande höll måttet. Visst, jag kan erkänna att jag var orolig eftersom jag undrade om det på något sätt skulle förstöra magin med böckerna, då David Eddings böcker kändes som de perfekta fantasyböckerna när man växte upp: Ung pojke upptäcker att han har magiska krafter, träffar en snygg prinsessa, är med om fantastiska äventyr, och så vidare…

Mitt svar – böckerna står sig bra än idag!

En sak du bör veta dock – förvänta dig inte ett litterärt mästerverk. David Eddings för mig är lite som snabbmat – du vet vad du får (och det är inte alltid jättenyttigt), men det kan vara jäkligt gott ändå! Böckerna är ren och skär underhållning. Allmänt mysig fantasy-läsning enligt mig.

Du bör läsa David Eddings böcker om

 • Du vill ha en bra introduktion till fantasy.
 • Du vill läsa något inom fantasygenren där du inte behöver tänka så mycket, utan bara kan koppla av.
 • Du gillar humor i fantasyböcker, och när fantasyböcker är mer lättsamma, men att det ändå händer mycket.
 • Du gillar klassisk fantasy i stil med J R R Tolkien (Sagan om Ringen), dvs mer klassiska berättelser om de goda mot de onda.

Du bör undvika att läsa David Eddings böcker om

 • Du vill ha djupare karaktärer. Om du är intresserad av mer ingående karaktärsutveckling och mindre svartvita karaktärer så rekommenderar jag George R R Martins böcker.
 • Du ogillar för enkla beskrivningar. Om du vill ha mer djuplodande beskrivningar och framför allt ett bra och stilistiskt språk så rekommenderar jag Patrick Rothfuss böcker.
 • Du inte gillar för enkel och enspårig handling. Om du vill ha mer sidospår och många sidokaraktärer att följa så rekommenderar jag återigen George R R Martins böcker.
David Eddings böcker om Belgariad

David Eddings böcker om Belgariad. Magiska böcker enligt mig.

David Eddings böcker på svenska?

Det är tyvärr svårt att hitta David Eddings böcker på svenska. De böcker som finns utgivna på svenska är i skrivande stund slut på Bokus. På FantasyHyllan finns en del David Eddings-böcker, men även där är första boken i Sagan om Belgarion slut. Med det i åtanke rekommenderar jag istället att köpa böckerna på engelska, där det både finns gott om samlingsalbum och det är lättare att få tag på böckerna.

David Eddings böcker på engelska

Som sagt är det betydligt lättare att hitta David Eddings böcker på originalspråket. Här är de utgivna David Eddings böcker som jag har hittat, i den rekommenderade läsordningen:

 1. Belgariad #1 – Pawn of Prophecy
 2. Belgariad #2 – Queen of Sorcery
 3. Belgariad #3 – Magician’s Gambit
 4. Belgariad #4 – Castle of Wizardry
 5. Belgariad #5 – Enchanter’s End Game
 6. Malloreon #1 – Guardians of the West
 7. Malloreon #2 – King of the Murgos
 8. Malloreon #3 – Demon Lord of Karanda
 9. Malloreon #4 – Sorceress of Darshiva
 10. Malloreon #5 – Seeress of Kell
 11. Belgarath the Sorcerer
 12. Polgara the Sorceress
 13. The Rivan Codex

Just det, Belgariad finns också utgiven i ett par samlingsalbum. Det spelar ingen roll om du köper Belgariad som samlingsalbum eller som fristående – det beror på vad du själv föredrar!

 1. Belgariad Omnibus 1 – innehåller Belgariad # 1-3, det vill säga: Pawn of Prophecy, Queen of Sorcery och Magician’s Gambit.
 2. Belgariad Omnibus 2 – innehåller Belgariad # 4-5, det vill säga: Castle of Wizardry och Enchanter’s End Game

David Eddings böcker på engelska hittar du på Bokus.

David Eddings ljudböcker

Det finns en del ljudböcker av David Eddings på engelska, framför allt Belgariad-serien och Malloreon-serien. Dessa kan man bland annat hitta på Storytel. Överlag har ljudböckerna fått bra betyg. Betygen om uppläsaren är dock lite blandade; vissa älskar att uppläsaren använder sig av olika dialekter för karaktärerna i böckerna, andra ogillar det.

Här nedan följer de ljudböcker som finns på Storytel, i rekommenderad läsordning:

 • Pawn of Prophecy (Belgariad #1) – 10 timmar & 24 minuter lång
 • Queen of Sorcery (Belgariad #2) – 12 timmar & 40 minuter lång
 • Magician’s Gambit (Belgariad #3) – 11 timmar & 33 minuter lång
 • Castle of Wizardry (Belgariad #4) – 14 timmar & 13 minuter lång
 • Enchanter’s End Game (Belgariad #5) – 14 timmar lång
 • Guardians of the West (Malloreon #1) – 15 timmar & 21 minuter lång
 • King of the Murgos (Malloreon #2) – 16 timmar lång
 • Demon Lord of Karanda (Malloreon #3) – 15 timmar & 2 minuter lång
 • Sorceress of Darshiva (Malloreon #4) – 14 timmar & 32 minuter lång
 • The Seeress of Kell (Malloreon #5) – 16 timmar & 54 minuter lång

Rekommenderad läsning om du gillar David Eddings böcker

Utöver Game of Thrones / A song of Ice & Fire av George R R Martin, samt böckerna av Patrick Rothfuss som jag nämnt tidigare, så skulle jag även rekommendera följande böcker för dig som gillar David Eddings:

 • Om du gillar bra världbeskrivningar, härliga karaktärer och en uppbyggnad som påminner mycket om David Eddings sätt att struktuera berättelsen så ska du läsa Jim Butchers Codex Alera serie.
 • För en traditionell typ av fantasyserie (i stil med David Eddings), pröva R A Salvatore’s böcker (speciellt böckerna om Drizz’t Dourden).
 • Om du gillar starka karaktärer och har en förkärlek till mytologi (i detta fallet keltisk sådan), så kommer du gilla Katharine Kerrs böcker om landet Deverry. Även detta är en fantasyserie som jag läste under tonåren och som etsats sig fast.

Om David Eddings

David Eddings föddes 1931 i Washington (Spokane närmare bestämt). David Eddings skrev sina första fantasyböcker 1973 men fick först sitt genombrott med “Sagan om Belgarion” (Belgariad på engelska), där första boken gavs ut 1984. Innan David Eddings blev författare jobbade han bland annat som högskolelärare och försäljare. David Eddings var tidigt intresserad av fantasy och ville bland annat utforska mer filosofiska aspekter inom genren. Efter att “Sagan om Belgarion” / Belgariad gavs ut blev David Eddings väldigt populär, och hans böcker har sålts i mer än 13 miljoner exemplar över hela världen. När Eddings levde var han också väldigt givmild, och skänkte bland annat 20 miljoner dollar till Reed University (med fokus på att nyttjas för språk & litteratur-delen av skolan). David Eddings lever tyvärr inte längre (han gick bort 2009, 77 år gammal).

Här är ett citat från David Eddings som jag personligen gillar:

Citat av David Eddings.

Citat av David Eddings.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.