Amerikanska gudar av Neil Gaiman

Nu har det blivit dags att recensera boken Amerikanska Gudar av Neil Gaiman.

Premissen i Amerikanska Gudar är intressant och har utforskats tidigare, bland annat i Star Trek. Vad händer om gudarna lever mitt ibland oss? Vilka effekter skulle det få? Hela konceptet tilltalar mig på pappret. Det är också en kul grundidé att många av gudarna åker på en roadtrip tillsammans, med alla äventyr det innebär. Jack Kerouac möter Tolkien, ungefär.

Mitt utlåtande om Amerikanska Gudar av Neil Gaiman

Med andra ord var jag, som du säkert förstår, rätt hypead på Amerikanska Gudar när jag började läsa den. Neil Gaiman har enligt mig ett bra sätt att skriva på (du som läst en del av Gaiman håller säkert med), och både Sandman och Neverwhere är personliga favoriter för mig. Dessa andra två verk/serier av Neil Gaiman har dessutom en hel del liknande symbolism och teman som Amerikanska Gudar – det är mycket gudar och symbolik även i dessa verk av Neil Gaiman. Trots detta så klickade inte Amerikanska Gudar alls för mig.

Till att börja med kände jag att storyn snabbt blev alldeles förvirrad – redan efter de första kapitlena (kanske efter 50 sidor eller så) började jag undra vart storyn var på väg exakt. Det som frustrerar mig mest är att det finns en del intressanta kapitel, men de funkar ofta som mellankapitel och har generellt sett ingen koppling alIs till huvudberättelsen. Så vad är poängen? Vi får massor med beskrivningar av gudarna, vad de gillar att äta, vilka kläder de har på sig, med mera, men vad tjänar det till egentligen? Syftet med detta hade jag tyvärr svårt att förstå. Så om du som mig har ett behov att koppla ihop de olika berättelserna och få ett större sammanhang i storyn så tror jag inte Amerikanska Gudar är något för dig. Du vet att du inte läser en bra bok när du önskar att du var klar snart…

American Gods (svensk utgåva) av Neil Gaiman (Pocket)

Amerikanska gudar utkom för första gången 2001 och har översatts till över 30 språk. Efter tre år i fängelse vill Shadow inget hellre än att återvända till sin fru Laura och leva ett stillsamt liv med henne. Men bara dagar innan han friges nås han av nyheten att Laura dött i en mystisk bilolycka, och hela Shadows värld rasar samman.

Amerikanska Gudar känns lite som en bok som inte kan bestämma sig; försöker den vara satirisk vill man påverka och göra ett större avtryck än så med det som författaren skriver?

Utgåvan av Amerikanska Gudar som jag läste var helt OK (det vill säga utförandet på den fysiska boken!) – en typisk pocket i mitt fall. Ungefär vad man förväntar sig.

Karaktärerna och symboliken

Amerikanska Gudar av Neil Gaiman. Tyvärr en stor besvikelse.

Amerikanska Gudar av Neil Gaiman. Tyvärr en stor besvikelse.

Just Amerikanska Gudar innehåller som sagt mycket symbolism och även karaktärer som spelar flera roller, med mera. Jag brukar gilla detta med Neil Gaiman – symbolismen och hur Gaiman binder ihop detta med resten av storyn funkar toppen i Sandman exempelvis. Men i Amerikanska Gudar blir det alldeles för invecklat och kryptiskt. Så om du inte gillar detta i de böcker du läser så rekommenderar jag att du struntar i Amerikanska Gudar. En annan sak som märks tydligt här är hur mycket män det är i berättelsen – de kvinnliga gudarna och karaktärerna får väldigt lite plats i den här boken vilket jag tycker är trist. Det finns gott om kvinnliga gudar som hade varit intressant att se mer av.

Om jag ska vara lite positiv med just Amerikanska Gudar och dess karaktärer så skulle väl det i så fall vara Shadow som jag gillar bäst. Han har ett sätt att se världen på som tilltalar mig. Men han håller inte upp resten av karaktärsensemblen på egen hand, tyvärr.

För ett kort tag under boken börjar det bli en intressant karaktärsutveckling mellan Shadow och flickan som han träffar på, men det här varar i runt 2 kapitel, så det blev inte mycket med det. Wednesday, ryssarna och övriga karaktärer, som känns som något från en Tim Burton-film… Vad är poängen med dessa? Vet ej tyvärr.

Neil Gaimans sätt att skriva

En sak som jag gillar är Neil Gaimans sätt att skriva. Du kan säkert uppleva det som lite korthugget ibland, speciellt om du gillar utbroderande förklaringar, men hans prosa tilltalar mig. Han är bra på att bygga upp en atmosfär genom det han skriver, vare sig det är kortfattat eller inte. I just Amerikanska Gudar tycker jag dock han broderar ut texten lite väl mycket – det hade säkert blivit en mycket bättre bok om han hade hållit sig till halva längden än var boken är nu.

Amerikanska Gudar som tv-serie

Tv-seriebolaget Starz har också släppt en variant av Amerikanska Gudar anpassad för just TV, och för oss som gillar tv-serier förstås. Jag kan tänka mig att många som hör talas om Amerikanska Gudar via detta hållet knappt vet att det finns en bok också, men så är fallet.

Totalt finns det 2 säsonger ute i serien, med en tredje säsong som är planerad att släppas år 2020. Just första säsongen av Amerikanska Gudar är helt okej, stundtals väldigt bra till och med (betydligt bättre än boken enligt mig).

Den andra säsongen däremot är inte alls lika bra. Förhoppningsvis så rycker serien upp sig mer i säsong 3. Jag är tveksam på det dock, speciellt med tanke på hur mycket sämre den andra säsongen är. Men vi får se…

Slutord om Amerikanska Gudar

Jag kämpade mig igenom boken Amerikanska Gudar, men blev tyvärr gruvligt besviken. Det är en bok som jag verkligen ville gilla mer än vad jag gjorde.

Sammanfattningsvis: En tråkig bok, med dålig karaktärsutveckling, som är svår att följa. Läs Norse Mythology, Neverwhere eller Sandman istället om du vill läsa något bra från Neil Gaiman.

Om du mot förmodan vill läsa Amerikanska Gudar efter den här sågningen så hittar du den i fysisk utgåva på Bokus, eller som e-bok eller ljudbok på Nextory

4 Total Score
Besviken på denna.

En av de sämre böckerna av Neil Gaiman.

Handlingen
3
Karaktärerna
3.5
Världen och beskrivningarna
5
Utgåvan
6
PROS
  • Shadow är en underhållande karaktär.
  • Neil Gaiman skriver på ett bra sätt.
CONS
  • Boken är för utdragen, hur bra Gaiman än skriver.
  • Många av karaktärerna saknar syfte.
  • Berättelsen tappar fokus och man undrar snabbt vart den är på väg.
  • Överlag en väldigt seg bok.
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.