Bästa sci fi böckerna – topp 5 just nu

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Science fiction-böcker är enligt mig en något underskattad genre! Det finns otroligt många klassiker, men ibland har sci-fi genren ifråga (tyvärr) fått något av ett nördigt rykte enligt mig. Även om jag mest läser bra fantasyböcker så kan jag verkligen uppskatta en riktigt atmosfärisk och stämningsfull science fiction-bok.

I denna artikeln försöker jag guida dig genom några av de absolut bästa sci-fi böckerna som finns i genren. Hoppas du hittar (minst) en sci-fi bok som tilltalar dig!

Om du ska läsa en bok inom science fiction, så tycker jag du ska läsa Neuromancer av William Gibson. Det här är en bok som inspirerade en hel undergenre av sci-fi (cyberpunk). Stämningen och språket är på topp, och det är lite som att läsa en riktigt hårdkokt deckare i sci-fi format. Läs och njut! Eftersom Neuromancer nu dessutom finns utgiven på svenska i en samlad utgåva så finns det inga ursäkter längre.

I artikeln hittar du följande science fiction-böcker:

Starship Troopers av Robert A Heinlein

Starship Troopers - en riktigt grym sci-fi bok.

Först ut på listan över de bästa science fiction-böckerna är Starship Troopers. Filmen med samma namn blev en succé och det är verkligen en riktigt bra satir blandat med science fiction. Men enligt mig är boken bättre än vad filmen är.

Faktum är att du absolut bör läsa boken även om du har sett filmen – boken och filmen är väldigt olika. Den största likheten är väl i princip att mänskligheten krigar mot insekter i båda fallen, samt att det finns ett visst överlapp med vad karaktärerna heter. På det stora hela är detta en fantastisk bok som alla science fiction-älskare bör läsa.

>> Du hittar Starship Troopers på Bokus. <<

Ender’s Game av Orson Scott Card

Ender's Game av Orson Scott Card.

Återigen ett måste att läsa. För mig påminner Ender’s Game lite om Harry Potter, fast i rymden. Hur coolt är inte det?

I Ender’s Game följer du Andrew “Ender” Wiggin, som lever med hans snälla men något frånvarande föräldrar, samtidigt som han försöker undvika att få stryk av sin bror Peter. En dag blir dock Ender rekryterad till en slags militär-skola, där han kanske till och kommer att skickas ut i ett intergalaktiskt krig…

Boken Ender’s Game är dessutom otroligt mycket bättre än filmen – filmen gör knappt storyn rättvisa. Filmen var alldeles för ytlig och missade mycket av detaljrikedomen som boken Ender’s Game har. Så ge absolut boken en chans oavsett om du har sett filmen eller inte. 

Det är en bok som har vunnit priser som både Hugo och Nebula Award – tunga priser inom science fiction-genren med andra ord.

Jag vill dock nämna att de resterande böckerna som finns i samma serie som Ender’s Game är betydligt sämre än den första. Så det är säkrast att du köper böckerna en och en ifall du inte verkligen är säker på att du vill ha alla böckerna på en och samma gång.

Du hittar Ender’s Game på Bokus.
Boken Ender’s Game finns som både vanlig bok och e-bok. Boken finns också på svenska och heter då Enders spel.

Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov

Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov.

Stiftelsetrilogin är en riktig klassiker inom science fiction-böcker. Detta är obligatorisk läsning för dig som vill ha något som både blandar kritik mot samhället med en spännande vision om hur framtiden kan se ut. Isaac Asimov gjorde ett fantastiskt jobb med dessa böcker enligt mig, och det är ett måste att läsa vare sig du gillar science fiction eller inte.

Det här är en berättelse som tilltalar mig eftersom den handlar mycket om hur människan ofta försöker kontrollera och hantera sin tillvaro, ofta till varje pris. Du följer vetenskapsmannen Hari Seldon, som jobbar med en slags vetenskap där han både kan analysera det som tidigare hänt, och även förutspå framtid. Och framtiden ser tyvärr mörk ut – därför blir Haris mål att skapa den så kallade Stiftelsen. På ytan jobbar Stiftelsen för att samla människors kollektiva kunskap och vetande på ett ställe, men det egentliga uppdraget är att rädda hela mänskligheten…

>> Du hittar Stiftelsetrilogin på Bokus. <<

Utgåvan av Stiftelsetrilogin som jag länkat till ovan innehåller alla tre böcker i en och samma utgåva och är därför väldigt prisvärd att köpa. Passa på att läsa en av de stora klassikerna inom science fiction!

Dune av Frank Herbert

Dune av Frank Herbert.

Ännu en klassiker inom science fiction – nu utgiven i en riktig lyxutgåva med nytt snyggt omslag, illustrationer, världskarta, samt introduktion av författaren Frank Herbert. Precis som Stiftelsetrilgoin så är Dune ett måste att läsa vare sig du gillar science fiction eller inte.

Dune, som utspelar sig på planeten Arrakis, handlar om pojken Paul Atreides. Paul tillhör en nobel familj, som har den otacksamma uppgiften att styra en planet som är allt annat än gästvänlig. Det främsta som planeten erbjuder är egentligen den så kallade “kryddan” melange, som både kan förlänga liv och ge en större medvetandegrad. Med andra ord är melange eftertraktat, och drar till sig en hel del otrevliga typer! Vilket är något som Paul kommer bli varse. Följ Paul i ett fantasiskt rymdepos, i både fall och uppgång…

I Dune hittar du en blandning av både rymdopera, stämningsfulla miljöer, svek, politik och mystik. Det är en bok som med all rätt har vunnit priser som både Nebula Award och Hugo Award. 

Du hittar Dune på Bokus.

Dune är tyvärr enklast att få tag på i originalspråk (engelska). Om du vill läsa en svensk översättning är det bäst att kolla på sidor som exempelvis Bokbörsen, och köpa en begagnad version. Svensk översättning finns även som e-bok.

🏆 Neuromancer av William Gibson

Neuromancer av William Gibson.

Som jag nämnde i början av artikeln så är min absoluta favoritbok inom science fiction. Det är en bok (och trilogi) som jag tycker du verkligen ska ge en chans.

Jag älskar känslan som William Gibson förmedlar. Och cyberpunk-undergenren (som i princip William Gibson myntade) ligger mig varmt runt hjärtat. Neuromancer är helt enkelt grymt bra läsning.

I Neuromancer får du följa Case. Case var en riktigt fantastisk datatjuv när det begav sig, men saker började gå snett, vilket gjorde att hela hans nervsystem förstördes. Men en ny arbetsgivare uppenbarar sig och vill ge honom en andra (och sista) chans.

Genom Neuromancer myntade William Gibson exempelvis uttrycket cyberspace och det är svårt att beskriva hur mycket Neuromancer-trilogin (även känd som Sprawl-trilogin) har betyt för både sci-fi och teknologi generellt. Väldigt coolt att denna boken släpptes redan 1984 men fortfarande kan kännas så fräsch och aktuell. Om du ska läsa en sci-fi bok så är det just Neuromancer.

>> Du hittar Neuromancer på Bokus. <<

Andra science fiction böcker som är värda att läsa

Utöver min topp 5-lista ovan så har jag några ytterligare böcker som är väl värda att läsa om du gillar science fiction. Dessa är också fantastiskt bra böcker och jag skulle lätt sätta dessa i min topp 10 på bra sci-fi böcker.

 • Hyperion av Dan Simmons. Detta är en otroligt bra science fiction-serie med böcker. Det är både intressant, smart skrivet och grymt underhållande litteratur. Om du gillar så kallad existentiell sci-fi så kan jag verkligen rekommendera Hyperion. Här är inte bara den typiska science fictionen som handlar om dystopier, framtidsscenarion utan du bjuds på något mer utöver det vanliga.
 • Old man’s war av John Scalzi. Detta är en något nyare sci-fi bok (från 2006 närmare bestämt). Hela premissen är rolig och supercool, med en äldre man som bestämmer sig att, i samband med att hans fru dör, skriva upp sig för att gå med i ett stort krig mot aliens. Det här är riktigt schysst militär-scifi och något för dig som gillar exempelvis Robert A Heinleins verk.
 • Kallocain av Karin Boye. Det här är en bok där man kan dra stora likheter med boken 1984. Gillar du dystopier och mörka framtidsvisioner så är Kallocain ett måste att läsa.

Bästa sci-fi böckerna – böcker som redan är nämnda i andra artiklar

Jag har skrivit lite tidigare om sci-fi böcker här på Allt om Fantasy, så det finns ett visst överlapp från tidigare artiklar. Här är några av de böcker som har nämnts tidigare:

 • Liftarens guide till galaxen – hur kan man ens låta bli att nämna denna bok i en artikel om science fiction böcker? Liftarens guide till galaxen är så mycket klassiker det blir. Underbar random-humor… Och kom ihåg att ta med dig en handduk.
 • Frankenstein av Mary Shelley – också en riktig klassiker som jag har valt att klassifiera som science fiction till viss del. Även denna bok har nämnts tidigare här på Allt om Fantasy.
 • Jag har även en lista med bra postapokalyptiska böcker där det finns ett visst överlapp till science fiction-genren.

Finns det några bra science fiction böcker för barn och ungdom?

Jadå, det finns en hel del bra science fiction böcker för barn och ungdom. Bland annat:

 • Slutet av Mats Strandberg
 • Den sista människan av Lee Bacon
 • Ett veck i tiden av Madeleine L’Engle 
 • Divergent-serien av Veronica Roth

Dessa science-fiction böcker och många fler hittar du på Bokus.

Vilken är den bästa sci-fi som finns på nextory, storytel och andra ljudbokstjänster?

Personligen föredrar jag som gillar ljudböcker främst Nextory (läs recensionen här). Du kan även titta in på den jämförelse av ljudböcker, samt jämförelse av den bästa ljudboksappen, som jag har gjort. I båda kategorierna anser jag Nextory vara det bästa valet överlag.

Just Nextory har en del bra titlar inom sci-fi, bland annat:

 • Hungerspelen av Suzanne Collins. Riktigt spännande ungdomsböcker som känns kraftigt inspirerade av den japanska föregångaren Battle Royale.
 • Rött uppror av Pierce Brown.
 • Sovande Jättar av Sylvain Neuvel.
 • The Martian: Ensam på mars av Andy Weir

Dessa ljudböcker och många fler hittar du på Nextory.

Slutord

Jag hoppas att denna artikeln har varit hjälpsam för dig att hitta och navigera bland de absolut bästa sci-fi böckerna som finns (enligt mig). Om du har några funderingar eller frågor, lämna gärna en kommentar nedanför artikeln!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.