6 klassiska böcker man bör ha läst – fantasy & sci-fi tema

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Det har blivit en hel del artiklar på senaste tiden om klassiska böcker inom science fiction & fantasy. Det finns otaliga böcker att nämna, och många har jag redan nämnt på Allt om Fantasy. Några ytterligare böcker som jag räknar till klassiker är bland annat Sagan om Ringen, Harry Potter (som börjar med Harry Potter och De vises sten) eller varför inte berättelsen om landet Narnia. Inom science fiction kan man även få in Liftarens guide till galaxen som en riktig klassiker. I denna artikeln tänkte jag därför fokusera på några böcker som jag har pratat alldeles för lite om, både inom fantasy och sci-fi. Hoppas du gillar artikeln!

Varför man bör ha läst klassiska böcker

Den främsta anledningen jag tycker att du bör läsa klassiska böcker (gärna inom fantasy och sci-fi, förstås!) är eftersom man kan lära sig mycket om nutiden och varför genres ser ut som de gör idag. Många av klassikerna har förstås format massvis med författare och böcker långt framåt, och jag kan tycka det är intressant att gå tillbaka hela vägen till källan där det hela började.

En annan anledning till att läsa klassiska böcker är att klassikerna lyckas hålla sig aktuella mycket längre än nutida böcker. När jag läste Dracula för bara något år sedan så imponerades jag över hur bra den stod sig än idag – jag tyckte till och med att upplägget på handlingen (där mycket av berättelsen beskrivs genom brev mellan de olika karaktärerna) kändes väldigt originell och en frisk fläkt. Kul när man kan känna så även om de gamla klassikerna!

Frankenstein av Mary Shelley

Frankenstein av Mary Shelley

Frankenstein av Mary Shelley

Jag vet inte hur du är, men när jag tänker Frankenstein så ser jag framför mig ett labb med en galen professor som skrattar ondskefullt samtidigt som det blixtrar utanför fönstret. Så är INTE fallet med boken Frankenstein. Jag vill inte avslöja för mycket, men Frankenstein är helt enkelt inte riktigt som du tror att boken ska vara. Mycket tack vare Hollywood så har boken gradvis omarbetats till något helt annat, genom de filmer som getts ut. Var beredd på detta när du läser boken.

Frankenstein är förstås en riktig klassiker, som du säkert har hört talas om tidigare. Boken räknas till en av de mer originella (och tidigare) berättelsena med ett skräcktema. Det sjuka är att Mary Shelley skrev den här boken redan år 1818, det vill säga 80 år innan Dracula kom åt. Hur lyckas man egentligen skriva en sån banbrytande bok så tidigt? Värt att känna till är att, precis som med Dracula, så är Frankenstein skrivit i en liten annorlunda form, nämligen som en brevväxling.

Om jag ska vara lite kritisk så är Victor lite väl gnällig i böckerna – det blir lite tjatigt när man har hört honom beklaga sig för den hundrade gången. Visst, vi fattar, Victor Frankenstein har det jobbigt – Shelley hade kanske inte behövt nämna det så många gånger som hon gör. Det ska dock sägas att Frankenstein är en känslosam bok – den fick mig att reflektera i vad det innebär att skapa liv och vilket ansvar det trots allt innebär. Och även om det är lite långrandigt och språket i Frankenstein inte har åldrats klockrent så tycker jag det är en bok som alla borde läsa.

Du hittar Frankenstein på Bokus. Jag valde att länka till den snyggaste utgåvan även om den är något dyrare. Även Dracula (samt många andra klassiker i andra genres än fantasy och sci-fi) finns i denna utgåvan.

Dracula av Bram Stoker

Dracula av Bram Stoker.

Dracula av Bram Stoker.

Dracula var verkligen en klassiker som överraskade mig när jag läste den första gången. Personligen tycker jag att det är en bok som har åldrats väldigt väl och berättelsen känns oerhört intensiv, läskig och spännande. Jag har hört att många tycker att början i boken är långsam, men jag håller inte med. Dracula grep tag (bildligt!) i mig direkt, och släppte inte sitt grepp förrän slutet av boken.

Och just Dracula i sig är bra gestaltad. Det är kul att äntligen få den faktiska bilden av både Dracula, Vlad och van Helsing, som man har hört talas om många gånger, men mest sett i filmer (då ofta lite annorlunda och/eller mer anpassad till den vita duken). Bokens handling är också svår att förutse, vilket gör att spänningen håller sig på topp.

Den enda kritiken jag har är att boken Dracula blir lite segare i de sista akterna, och jag var lite missnöjd med slutet (tyvärr) – det kändes förhastat. Annars tycker jag att boken är intressant berättad. Troligtvis är Dracula också inspirerad av böcker såsom Frankenstein eftersom berättarformatet i dessa böcker påminner om varandra. Med det sagt så har förstås Dracula i sin tur inspirerat otaliga verk inom både film, litteratur och tv-spel. Boken känns väldigt fräsch, och den fortsätter att vara aktuell, trots att den är mer än hundra år gammal. Du hittar Dracula på Bokus.

1984 av George Orwell

1984 av George Orwell.

1984 av George Orwell.

Detta är verkligen en bok som fortsätter att hålla sig fräsch och aktuell. När 1984 gavs ut för första gången år 1949 så var det en dyster framtidsvision. Så är fortfarande fallet, och i skrivande stund så är det 2019… Jag anser fortfarande att detta är en av de läskigaste böckerna jag har läst, snäppet värre än både Dracula och Frankenstein, intressant nog. George Orwell lyckas med bedriften att både förbluffa, förtrolla och sätta ord på en dystopisk framtid, men ändå utan att vara överdriven.

Det här är dessutom en av fåtalet böcker som jag har läst flera gånger. Nu senast i år, och innan dess för ett tiotal år sedan. Till dig som är ung och läser 1984 för första gången som rekommenderar jag att dels inse vilken klassiker du är på väg att läsa, och dels försöka komma ihåg att läsa boken igen när du blir äldre. Det är intressant att jämföra hur världen var då och nu när du läser om boken, framför allt för att inse hur aktuell boken är och fortsätter vara.

1984 är en mörk berättelse där tankepolisen övervakar allt. Det gäller att inte sticka ut från mängden och vare sig prata om eller ens tänka något som inte hör till normen. Det är så klassisk dystopi det bara blir – skulle jag jämföra 1984 med något så hade det nog varit med Margaret Atwoods böcker. För vad du än gör – stick inte ut från mängden…

1984 finns att köpa på Bokus.

Vägen av Cormac McCarthy

Vägen av Cormac McCarthy.

Vägen av Cormac McCarthy.

Cormac McCarthy skriver om ett USA som har blivit totalt förstört. Det är en dyster framtid där vi får följa en man och hans son som vandrar igenom ett postapokalyptisk Amerika, i hopp om att förhoppningsvis hitta något bättre. Det är mörkt, men vackert. McCarthy är en mästare på att skriva så att man rycks med. Han har ett poetiskt sätt att skriva på, och lyckas ändå hålla meningarna korta och enkla. Jag känner djupt för mannen och hans son och deras starka band när jag läser denna boken. Ibland blir mörkret i boken så pass påtagligt att det känns som om någon vrider om en kniv i ryggen – men ändå är det otroligt vackert skrivet. Det är en konst att lyckas med både och enligt mig.

Även om Vägen inte är en särskilt gammal bok (den släpptes 2006) så anser jag den redan nu vara en modern klassiker, och jag tycker att det är en bok som har gett den post-apokalyptiska genren en välbehövlig knuff framåt. Handlingen och karaktärerna känns realistiska och jag lider verkligen med dem. Rekommenderad läsning om du inte redan har gett den en chans, med andra ord. Det är även en bok som funkar om du i vanliga fall inte gillar postapokalyptiska böcker särskilt mycket. Var dock beredd på att det är en dyster och en mer atmosfärisk än actionfylld bok.

Nåväl, dyster eller ej så kunde jag inte lägga ifrån mig Vägen när jag läste den för en 7-8 år sedan. Det var sträckläsning av de nästan 300 sidorna som gällde. Du hittar Vägen på Bokus. Boken finns även som e-bok och ljudbok.

I am Legend av Richard Matheson

I am legend av Richard Matheson.

I am legend av Richard Matheson.

Vampyrböcker är något jag inte skrivit jättemycket om på Allt om Fantasy (än så länge!). Om du vill ge denna typen av böcker en chans så kan jag bara rekommendera I am Legend, till och med ännu mer än klassikern Dracula. Det är skräck när det är som bäst. I am Legend sägs även ha influerat Stephen Kings böcker.

Det sjukaste med denna boken är att jag minns exakt var jag var när jag läste denna boken för första gången. Jag var på väg på en buss mot Stockholm och hade lånat den här boken av brorsan. I am legend slog mig med häpnad, speciellt atmosfären. Det gick inte att släppa boken med blicken under resan. Atmosfären är på topp och det är en grymt mörk bok. Titeln på boken i sig är lite av en överraskning som klarnar längre fram i boken.

Och ja… Det finns ingen koppling mellan boken och filmen med Will Smith. Filmen är en TOTALT annan handling där jag inte kan hitta mycket mer likheter än titeln på boken & filmen. Boken slår filmen med hästlängder och är ett måste för dig att läsa om du inte redan har gjort det. Sättet Richard Matheson skildrar karaktären (och karaktärsutvecklingen av) Robert Neville är makalöst, och vampyrerna är smart och innovativt skildrade. Det är svårt att tro att boken är från 1954 när man läser den.

Du hittar I Am Legend på Bokus.

The Princess and the Goblin av George MacDonald

The princess and the goblin av George Macdonald.

The princess and the goblin av George Macdonald.

Som jag nämnt lite kort i min artikel som heter “Vad är fantasy?” så är detta alltså boken som både inspirerade Tolkien och C S Lewis. En riktig klassiker inom fantasy med andra ord. Författaren av The Princess and the Goblin hette George MacDonald, och var från början en skotsk pastor. Boken är faktiskt mer av en barnbok (ganska lång sådan förvisso, lite mer än 130 sidor) men klassas ofta som den första fantasyboken. Blir inte du också rejält hypead av att höra det? Mina förväntningar gick upp i taket första gången jag insåg att den här boken startade den genre inom litteratur som jag älskar mest. Turligt nog så lever boken upp till de skyhöga förväntningarna.

Trots att boken skrevs redan 1872 så tycker jag att språket har åldrats väl. Ibland kan jag tycka att det är knepigt att läsa äldre böcker, speciellt när man märker att prosan och sättet att skriva är helt annorlunda. Och visst, det är kanske inte lika komplexa och avancerade miljöer, karaktärer och uppbyggnad av världen & berättelsen som vi är vana vid i nutidens fantasy. Men The Princess and the Goblin är absolut charmig och det är kul att läsa boken som inspirerade många av giganterna inom fantasy.

The Princess and the Goblin finns att köpa på Bokus. Förordet är skrivet av Usula K. LeGuin, en annan riktigt bra och klassisk fantasyförfattare.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.