Stipendium för att skriva bok – 7 alternativ för dig

Många drömmer om att kunna ge ut sin egen bok. Dock är det inte alltid det lättaste att få det att gå ihop med både privatliv, andra hobbies, jobbet och sen samtidigt lyckas klämma in tid för att skriva. Det är då man hade önskat att man faktiskt kunde få bidrag för att skriva lite, så att man exempelvis kunde ta ledigt ett tag eller gå ner i arbetstid utan att förlora alltför mycket pengar. I denna artikeln ger jag lite tips och sammanställer förslag på stipendier som du kan söka som författare.

Arbetsskrivarnas stipendium – för dig som skriver om lite annat än just fantasy

Det här är ett stipendium på 5000 kronor som ges ut årligen. Föreningen har årsmöte i mars och stipendiet brukar delas ut i samband med det. Fokus är på böcker som skildrar dagens samhälle, arbetsliv och sociala sammanhang, så kanske inte optimalt för dig som skriver fantasy, men det kan ändå vara värt att ge det en chans.

Mer information om arbetsskrivarnas stipendium hittar du här.

Helge Ax:son Johnsons Stiftelse – ett allmänt stipendium

Denna stiftelsen stödjer både konstnärlig och litterär verksamhet, vilket innebär att du som författare kan söka stipendium härigenom. Ansökningar kan lämnas in mellan den 1a december och 1a februari, och betalas ut den 22a juni (i samband med Helges födelsedag). Ansökan kan endast skickas in digitalt.

Du hittar vart du kan lämna in ansökan till Helge Ax:son Johnsons stiftelse här.

Jubileumsfonden – Stipendium för att skriva bok för dig som har det svårt ekonomiskt

En välfylld blå spargris - bra att ha när du ska skriva en egen bok.

En välfylld blå spargris – bra att ha när du ska skriva en egen bok.

Detta är en fond som ingår i listan av fonder på Sveriges författarförbund, men jag vill ändå poängtera denna fonden lite extra. Detta är en fond som jag vill belysa specifikt då den riktar sig till dig som har det svårt rent ekonomiskt, av olika anledningar. Till exempel om det är så att du har svårt att hitta möjligheter att ge ut din bok, eller om du börjar bli äldre, inte orkar lika mycket eller varit sjuk en längre tid. Det är en hedervärd fond för dig som fortsätter kämpa på mot alla odds (vilket jag tycker du gör helt rätt i).

För att gå med i denna fonden så skriver du ett brev om varför just du behöver detta stödet.

Du hittar mer information om Jubileumsfonden här.

Klas de vylder – Stipendium för dig som invandrat till Sverige

Den här fonden riktar sig till dig som invandrat till Sverige och kämpar på som författare / påbörjat ett författarskap i Sverige. Du kan då söka Klas de vylder-stipendiet, som även det finns genom Sveriges författarförbund. Det är en fin grej att det finns möjlighet även för människor som inte är födda i Sverige att söka stipendium här, tycker jag.

Du hittar mer information om Klas de vylder-stipendiet här.

Lilly & Tage Fridhs stipendium – för dig som är 35 eller yngre

Lilly & Tage Fridhs stipendium (som även det finns via Sveriges författarförbund) riktar sig specifikt till de yngre författarna – 35 och nedåt. Till och med jag hade kunnat söka det här stipendiet, än så länge i alla fall. Det här är ett stipendium som lämpar sig bra för om du exempelvis skriver fantasy riktat till barn eller ungdom. Du skickar då in din ansökan (max en A4) och förklarar varför just du ska få det här stipendiet.

Mer information om Lilly och Tage Fridhs stipendium för unga författare hittar du här.

Ytterligare stipendier från sveriges författarförbund

Sveriges författarförbund har en hel samling med olika stipendier som du kan söka, bland annat stipendier för att göra olika besök på platser för att inspirera dig som författare. Det finns också understödsfonder där du exempelvis kan skicka in brev och förklara varför du just du behöver ett understöd som författare.

Det är dock viktigt att nämna att för att du ska bli medlem så måste du ha givit ut 2 stycken verk sedan tidigare, så tyvärr är kanske inte detta det första alternativet för dig som nybliven aspirerande författare. Utöver det tillkommer också en behandlingsavgift av din ansökan, på 300 kronor. Du kan ansöka om att bli medlem här.

Du hittar information om stipendier och understödsfonder från sveriges författarbund här.

Sveriges tecknare – för dig som tecknar serier eller grafiska noveller

För dig som är intresserad av att ge ut grafiska noveller (exempelvis med fantasy-tema!) så finns Sveriges tecknare. Här hittar du ett antal olika stipendier som du kan söka som tecknare. Dessa stipendier kräver också att du är medlem hos Sveriges tecknare. För att bli medlem så måste du ha gjort 3 uppdrag som tecknare, så det kräver tyvärr att du har varit verksam ett tag.

Ännu fler stipendium för att skriva bok

För dig som vill gräva djupare i alla stipendier som finns att söka så rekommenderar jag följande länkar:

Saknar du ett stipendium i listan ovan? Skriv gärna en i kommentarsfältet nedan så lägger jag till fler stipendier allt eftersom.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.