Diamantsvärdet och Träsvärdet

6
Diamantsvärdet och träsvärdet del 1 av Nick Perumov
6
Diamantsvärdet och Träsvärdet
Diamantsvärdet och Träsvärdet
Som en mörk variant av Sagan om Ringen
En bra klassisk fantasyberättelse
Bokserien blir bättre och bättre med tiden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Berättelsen och karaktärerna i Diamantsvärdet och träsvärdet

Världen som Diamantsvärdet och träsvärdet utspelar sig i är ganska klassisk fantasy, med magi, dvärgar, alver och så vidare. Jag gillar att man utöver detta har lagt till ytterligare varelser i själva världen. Bland annat finns det så kallade fribor (som påminner något om alver) och danker (med sitt svarta hår). Här är det också intressant att se att de olika varelserna behandlas på olika sätt beroende på sin ställning till varandra. Bland annat är det svårare och mer kostsamt för varelser som inte är människor att resa in och ut i landet. Detta är också något som man får följa från flera rasers synvinkel. Den här typen av detaljer gillar jag i fantasyböcker, det får världen i Diamantsvärdet och träsvärdet att kännas mer levande. Jag tror att detta delvis är ett politiskt budskap, som visar på att rasism kan finnas i såväl fantasyverk, precis som i verkligheten (tyvärr). Ett annat intressant koncept är Dödsregnet, som återkommer som ett centralt tema i Svärdens väktare.

Språket i boken är en vattendelare. Jag kan förstå att alla inte gillar språket. Vissa tycker inte om sättet Nick Perumov skriver på, medan andra tycker det är bland det bästa de har läst, och att bokserien ger en helt ny dimension till fantasyböcker. Jag tycker personligen att Nick Perumov är något ojämn i sitt språk. Han kan ha passager som är överdrivet långa, men jag tycker också att man får ha i åtanke att detta är den första och andra boken av tolv. Även magin i böckerna lider lite av samma sak, den kan ibland bli på gränsen till överdrivet. För att vara helt rättvis i min recension skulle jag dock säga att språket blir bättre senare i Svärdens väktare. Om du ändå är osäker finns det möjlighet att provläsa första delen av Diamantsvärdet och träsvärdet här.

Diamantsvärdet och träsvärdet del 2 av Nick Perumov

Jag tycker man har lyckats bra med karaktärerna i böckerna. Fess är exempelvis en rolig och charmig karaktär. Jag är i och för sig svag för karaktärer med Fess typ av brokigare bakgrund (tänk åt legoknekt-hållet). Detta är typiska karaktärer som jag brukar gilla i fantasy. Även Dankertjejen Agata och den unge kejsaren är intressanta att följa under bokens gång.

Som ofta med fantasyböcker finns det gott om namn att hålla koll på. Generellt skulle jag säga att det gäller att vara fokuserad när man läser Diamantsvärdet och träsvärdet. Ta en kopp kaffe innan du börjar läsa, för säkerhets skull, och för att undvika att du missar något viktigt, speciellt tidigt i boken!

Det är som är bra är att redan i Diamantsvärdet och Träsvärdet del 2 så finns det en sammanfattning av vad som har hänt i föregående bok. Detta gör att man snabbt kan komma i bokserien igen, om man exempelvis har haft ett längre uppehåll i läsandet. Det här konceptet är något som jag gärna hade sett i fler fantasyböcker, då det ibland kan gå lång tid innan en ny bok ges ut.

Mitt utlåtande om Diamantsvärdet och träsvärdet

Du bör läsa Diamantsvärdet och träsvärdet om…

 • Du är intresserad av att läsa böcker som påminner om Sagan om Ringen, fast mörkare och utan att vara en ren kopia.
 • Du gillar en bra klassisk fantasyberättelse.
 • Du gillar en bokserie som blir bättre och bättre med tiden.

Du bör inte läsa Diamantsvärdet och träsvärdet om…

 • Du har svårt för böcker med röriga inledningar och många namn att hålla reda på. Om du vill ha färre karaktärer att hålla reda på rekommenderar jag Patrick Rothfuss istället.
 • Du ogillar långa och detaljerade beskrivningar. Om du vill ha något lite mer lättsmält rekommenderar jag David Eddings.
 • Du ogillar när det blir för mycket och överdriven magi. Om du vill ha lite mindre fokus på magi skulle jag rekommendera Game of Thrones (Sagan om Is och Eld).
 • Du är kvackmagad. Även här rekommenderar jag David Eddings, som är lite snällare i sina beskrivningar än Nick Perumov.

Första intrycket av böckerna är bra, tycker jag. Det är snygg layout på själva böckerna, vilket lovar gott. Jag gillar omslagen med, de sätter tonen bra för hela bokserien, och man blir förväntansfull på att läsa vidare.I mitt tycke så börjar serien dock rätt svagt; Svärdens väktare blir mer underhållande över tiden. Det är därför rekommenderat att läsa alla 12 delarna och inte ge upp vid den första delen i bokserien. Man måste således ha lite tid över när man tar sig an de tolv böckerna.

Diamantsvärdet och träsvärdet del 1 av Nick Perumov

Nick Perumov berättar på ett väldigt målande sätt hur striderna ter sig, och ibland är det nästan mer fokus på att karaktärer torteras än att de krigar mot varandra. Nick Perumov skulle må bra av att vara lite mer subtil i sitt språk. Han har ibland en tendens att skriva läsaren på näsan när det gäller vad karaktärer tänker och hur de resonerar och känner. Jag kan uppskatta när det finns mer nyanser i språket än i detta fallet. Det ska dock sägas att språkbruket har sina fördelar om man gillar mer ungdoms-fantasy.

Det är också värt att känna till att den svenska översättningen (Diamantsvärdet och träsvärdet) är uppdelad i fler delar än originalutgåvan, som är utgiven som en del. Detta är ganska vanligt när det gäller svenska utgivningar av fantasyböcker. Fördelen är att man slipper bära med sig gigantiska böcker (fantasyböcker tenderar att vara långa!). Nackdelen är att det blir inte riktigt samma känsla av att läsa en bok uppdelad i två delar, när man vet att originalutgåvan bara var en del.

Läsordning efter Diamantsvärdet och träsvärdet

Serien som Diamantsvärdet och träsvärdet ingår i heter Svärdens väktare, och har följande läsordning:

 1. Diamantsvärdet och träsvärdet 1
 2. Diamantsvärdet och träsvärdet 2
 3. Nekromantikerns födelse
 4. Nekromantikerns irrfärder
 5. Nekromantikerns flykt
 6. Nekromantikerns ensamhet del 1
 7. Nekromantikerns ensamhet del 2
 8. Nekromantikerns krig 1: Debut
 9. Nekromantikerns krig 2: Mittelspiel
 10. Nekromantikerns krig 3: Endspiel
 11. Nekromantikerns krig 4: Final del 1
 12. Nekromantikerns krig 5: Final del 2

Nick Perumov – författaren av Diamantsvärdet och träsvärdet

Nick perumov

Nick Perumov är författaren bakom Diamantsvärdet och Träsvärdet, som är början av totalt tolv böcker i serien Svärdens väktare. Nick Perumov föddes 1963 i Sovjetunionen, och skriver främst fantasyböcker. Jag läste första delen av Svärdens väktare runt 2006 för första gången, när Diamantsvärdet och Träsvärdet släpptes på svenska. Alla delarna i Svärdens väktare har nu översatts till svenska (den sista delen av tolv släpptes 2016). Utöver detta finns det en bokserie av Nick Perumov vid namn Mörkets ring (en slags mörk rysk fortsättning av Sagan om Ringen, där första boken heter Alvklingan), som Nick Perumov skrev under sovjettiden.

Slutord

På det stora hela så rekommenderar jag Diamantsvärdet och träsvärdet, om du är sugen på en klassisk typ av fantasyböcker. Svärdens väktare är en bra samling med fantasyböcker, så länge man inte går in och förväntar sig ett mästerverk i stil med Patrick Rothfuss eller liknande.

6 Total Score
Helt OK klassisk fantasy

En OK start på en bra bokserie. Klassisk fantasy men inte överväldigande bra.

6Expert Score
Beskrivningarna av världen
7
Språket
5
Karaktärerna
7.5
Boklayout och design
8
9.7User's score
Beskrivningarna av världen
10
Språket
9
Karaktärerna
10
Boklayout och design
10
PROS
 • Som en mörk variant av Sagan om Ringen
 • En bra klassisk fantasyberättelse
 • Bokserien blir bättre och bättre med tiden
CONS
 • Rörig inledning med många namn att hålla reda på
 • Bitvis för långa beskrivningar
 • Magin kan bli lite för mycket ibland
Add your review  |  Read reviews and comments

1 Comment
 1. 4.85
  Beskrivningarna av världen
  100
  Språket
  90
  Karaktärerna
  100
  Boklayout och design
  100

  Min nya favoritserie inom fantasy.

  + PROS: Bra att världen är i gråskala utan att karaktärer är uppdelade i onda och goda. Underbara vändningar. Oförutsägbar. Knyter ihop säcken bra när man känner att storyn spretar. Tempot varierar, är både bra och dåligt.
  - CONS: I vissa partier tappar han tempo och man måste läsa mycket för att komma fram lite.
  Helpful(1) Unhelpful(0)You have already voted this

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.