Frihetens Skugga av Christoffer Pichler

Christoffer är en produktiv författare, på ett sätt som jag önskar att fler fantasyförfattare var…

Frihetens Skugga är alltså den andra delen i Revanianda-trilogin. Har du läst del 1 tidigare? 

Om du inte har läst Ensamhetens Hav innan – läs den först! Böckernas händelse bygger på varandra. Jag varnar även, eftersom det kan förekomma spoilers i recensionen nedan för dig som inte har läst Ensamhetens Hav (den första delen i Revanianda-trilogin).

Handling & Karaktärerna i Frihetens Skugga

Frihetens Skugga utspelar sig ett par månader efter handlingen i Ensamhetens Hav. I Frihetens Skugga växlar berättelsen fram och tillbaka mellan 3 olika karaktärer:

  • Hiphara Havssten (Audas syster), som kämpar med att rättfärdiga det som Auda gjorde. Litar Hiphara på sin syster? Kommer hon kunna lösa ut de knutar och det som hände för bara ett par månader sedan?
  • Tadall, mannen som i första boken tog Auda till sin egna slav. I Frihetens Skugga blir Tadall tidigt i handlingen utsatt för en rättegång där han måste försvara sig för de brott som han var en del av i den första boken. Tadall blir snabbt fråntagen sina magiska kunskaper, men hittar olika sätt för att få nya vänner och allierade. Samtidigt leder spåren Tadall följer tillbaka till gamla mystiska händelser, som sträcker sig långt tillbaka i tiden…
  • Davinar, som tvingas in i armén och måste anpassa sig till sitt nya liv. Och framför allt lära sig att följa order…

Frihetens Skugga av Christoffer PichlerTillsammans vävs de tre olika berättelserna ihop. Utan att säga alltför mycket så påverkar händelserna av Hiphara, Tadall och Davinar varandra under böckernas gång.

Det är spännande att följa de tre olika karaktärerna. I början undrade jag lite vart bokens handling var på väg, men handlingarna är snyggt invävt i varandra. Det hela känns väldigt genomtänkt helt enkelt.

Det är även  kul att perspektivet och vem man följer har ändrats så pass mycket i del 2 i Revanianda-trilogin! Från att ha ha följt Auda Havssten i den första boken, till att nu följa karaktärer som är relaterade till henne. Auda syns och hörs till och från, men i denna boken blir hon mer en bi-karaktär. Det är också superintressant att få perspektiv på händelserna som Auda bidrog till i första boken och vad det ledde till.

Jag tycker upplägget följer en smart approach. Det känns genomtänkt av Christoffer, och det är en struktur på berättelsen som jag gärna hade sett i fler fantasyböcker. George R R Martin lekte lite med tanken i en av de senare böckerna i A song of ice and fire, men då var det mer att man följde olika karaktärer, fast i en parallell tidslinje som i en tidigare bok (det vill säga att olika händelser utspelade sig samtidigt för de olika karaktärerna, fast över loppet av två böcker).

Hur står sig Frihetens Skugga i förhållande till Ensamhetens Hav?

Jag tycker att den här boken (Frihetens Skugga) i Revanianda-trilogin är snäppet bättre än den första boken (Ensamhetens Hav). Det märks att Christoffer blir bättre och bättre som författare. Uttrycken och språket (speciellt världs-beskrivningarna) känns säkrare, tycker jag. Just den här boken är lite mer spännande. Enligt mig är dessutom tempot bättre och jämnare i denna boken.

Dock går det ändå lite upp och ner, till och från. Jag upplevde exempelvis att tempot gick ner något under besöken hos alverna. Men jag är kluven – det var ändå bättre avvägt än i Ensamhetens Hav.

Det jag kan sakna lite i Frihetens Skugga är en ännu djupare inblick i relationerna mellan de olika folkslagen i världen. Det framkommer lite i segmenten när alverna kommer in i handlingen. Tyvärr är det dock inte lika framträdande som det var i Ensamhetens Hav.

Oftast funkar dialogerna bra, men ibland blir det lite lätt krystat. Kan vara för att målgruppen är en lite yngre publik än mig. Detta är mer påtagligt i den första halvan av boken dock – efter det upplever jag att språket blir bättre och bättre.

Läsordning i Revanianda-trilogin

Ordningen som du bör läsa Revanianda-böckerna i är:

  1. Ensamhetens Hav
  2. Frihetens Skugga (den här boken)

Utöver det är det också en tredje bok på väg. 

Faktum är att Frihetens Skugga släpptes på samma datum som den första boken i Revanianda-trilogin, nämligen den 21a Februari! Skillnaden var att Frihetens Skugga kom ut 21 Februari 2019, medans Ensamhetens Hav gavs ut 21 Februari 2018. Det är imponerande takt. Jag frågade faktiskt Christoffer om hur han går till väga för att bestämma releasedatum, och hans svar var:

“Ingenting är en slump ; ) Har ett par andra primtalsdagar också (bland annat dagen jag föddes : D ), men det är mer en kul grej. Då behöver man inte oroa sig eller stressa med release av saker, för datumen är redan förutbestämda. Får se när det blir för tredje boken…”

Att bestämma releasedatum utifrån primtal är onekligen både en unik och härligt nördigt sätt att bestämma när nästa bok kommer ut! Mer sånt gärna (tack på förhand…)!

Utgåvan av Frihetens Skugga

Utgåvan jag läste av Frihetens Skugga var en ganska typisk pocket-bok. Boken pryds av ett snyggt omslag (gjort av Hoang Lap som även gjorde omslaget till den första boken i Revanianda-trilogin).

Överlag tycker jag att kvalitén på den andra boken känns bättre – framför allt upplever jag bindningen på boken lite mer “påkostad” än den gjorde för Ensamhetens Hav.

Frihetens Skugga finns tillgänglig som både pocket och som e-bok. E-boken är lite billigare än pocket-varianten och kan laddas ner direkt i samband med att du köper den.

Dock är det trevligt med vanliga böcker ibland med (för den rent “taktila känslan”). I detta fallet uppskattade jag att läsa en fysisk utgåva av Christoffer Pichlers verk. Just pocket-utgåvan ligger på 364 sidor. Du läser ut boken på några sittningar då texten i boken är ganska lättläst.

Sammanfattningsvis tycker jag att Frihetens Skugga är snäppet bättre än Ensamhetens Hav. Jag ser fram emot att läsa del 3 av Revanianda-trilogin när den släpps.

Jag tycker att du ska passa på att ge Christoffer Pichlers böcker en chans! Men börja med att läsa Ensamhetens Hav som sagt. Böckerna passar bra för ungdomar (12-15 år), men även för vuxna.

Du hittar Frihetens Skugga på Bokus.

Du hittar även ett smakprov av Frihetens Skugga på Imagine Games hemsida.

7 Total Score
En stark uppföljare till Ensamhetens Hav.

Frihetens Skugga förbättrar flertalet saker från den första boken, och håller handlingen intressant genom smarta dramaturgiska drag.

Handling
7
Karaktärer
7.5
Världen och beskrivningarna
7
Tempot
7
Utgåvan
7.5
PROS
  • Bra karaktärer
  • Humorn funkar bra. Härlig blandning mellan lättsamt och allvarligt under bokens gång.
  • Tempot är mycket bättre i denna delen.
CONS
  • Vissa dialoger blir lite krystade.
  • Ännu mer inslag som skildrar skillnaderna mellan de olika folkslagen hade varit toppen.
Add your review  |  Read reviews and comments

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

Your total score

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.