Ljudböcker – jämför ljudbokstjänster och provlyssna gratis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory.

Att hitta rätt tjänst för ljudböcker kan vara väldigt knepigt.

Jag vet hur det är. För några månader sedan bestämde jag mig för att prova alla ljudbokstjänster på marknaden. Anledningen var för att du lättare ska kunna välja rätt tjänst för ljudböcker. Jag vill helt enkelt att du ska slippa lägga ner lika mycket tid på att leta upp rätt ljudböcker, som jag gjorde…

Det hela började med att jag höll på att flytta till en ny lägenhet för ett tag sen. Det blev mycket bärande av flyttlådor fram och tillbaka, och man hade händerna fulla konstant. 

Eftersom det var ett rätt monotont jobb så bestämde jag mig för att försöka göra det till något roligt.

Lösningen på mitt problem blev ljudböcker.

Att kunna gå och lyssna på en bra ljudbok samtidigt som jag jobbade var väldigt befriande.

Efter flytten blev det att jag fortsatte med att lyssna på bra ljudböcker när jag gör något där jag inte behöver ha 110 % koncentration, exempelvis städar lägenheten eller går en promenad, eller om jag bara ligger och slappar i soffan.

Den bästa tjänsten jag hittade under denna tiden var Nextory. Det är en väldigt lättanvänd tjänst med ett bra utbud av ljudböcker, till ett överkomligt pris. Starkt rekommenderat.

Du hittar mer information om Nextory här.

Kort sagt är ljudböcker bra för att fördriva tiden. För dig som gillar att läsa men som är upptagen och har saker och göra så funkar ljudböcker jättebra.

Vad är ljudböcker?

Vad är ljudböcker? En kort sammanfattning av vad ljudböcker, e-ljudböcker och e-böcker är.

Ja, vad är ljudböcker egentligen? Wikipedia beskriver kort och gott ljudböcker som “inlästa böcker”. En ljudbok är med andra ord en bok som du lyssnar på (en uppläsare läser upp boken för dig) istället för att du själv läser boken. Från början var det vanligt med ljudböcker på cd, eller till och med på kassett.

Numera är det mest ljudbokstjänster som gäller, för att smidigt kunna lyssna på hur många ljudböcker du vill. Du betalar då en summa varje månad, och kan därefter lyssna obegränsat på ljudböcker. Ofta lyssnar du på ljudböckerna genom att du laddar ner en app till iOS eller Android som ljudbokstjänsten tillhandahåller.

Ljudboken är ofta uppläst av någon med en härlig röst som är behaglig att lyssna på. En ljudbok kan vara allt från några timmar lång (för kortare böcker) till 20-25 timmar lång (för exempelvis en längre fantasybok).

Du hittar ljudböcker på på allt från cd-skiva, till att vara tillgängliga i elektroniskt format. Ibland kallas ljudböcker för e-ljudböcker istället, vilket är en elektronisk / digital variant av en ljudbok.

Nuförtiden är det (precis som med musik) vanligare med elektroniska ljudböcker än vad det är med ljudböcker på cd-skiva.

Fördelen med ljudböcker i jämförelse med vanliga böcker

Det bästa med ljudböcker är tillgängligheten. Det gör att du kan läsa (eller snarare lyssna på) mer böcker än vad du skulle kunna göra annars.

Du kan helt enkelt göra en massa andra saker medans du lyssnar på en bra ljudbok. En bra ljudbok är perfekt att ha i bakgrunden när du lagar mat eller pysslar där hemma.

Om jag jämför med en vanlig bok så måste jag aktivt sitta och läsa, vilket gör att jag inte kan göra något annat under tiden. Med en ljudbok kan jag istället sticka ut och gå en promenad, eller få massor gjort hemma i lägenheten.

Ljudböcker är ett perfekt alternativ för oss som älskar böcker, med andra ord.

Jämförelse av olika tjänster för ljudböcker

Ljudböcker - jämför olika ljudbokstjänster och välj den som passar dig bäst.

För dig som vill ha en snabb överblick av vilken tjänst som är bäst för ljudböcker så hittar du jämförelsen här nedanför.

Totalt har jag provat både Nextory, Storytel, Bookbeat, Bokus Play, LibriVox och Audible. 

Svenska ljudböcker

Sammanfattningsvis kan man säga att:

 • Nextory är det bästa alternativet överlag, sett till hur lättanvänt det är, vilket utbud som finns, och priset.Nextory fick också det bästa betyget när jag tidigare recenserade de olika ljudbokstjänsterna på allt om fantasy. Totalt så landade Nextory på 9 av 10 i betyg.
 • Storytel är bäst om du vill ha de allra senaste böckerna. Storytel har också störst utbud, men är även dyrast. Storytel hamnade på betyget 8.5 av 10.
 • Bookbeat är bäst om du letar efter en ljudbokstjänst som passar för din familj och dina barn. Även Bookbeat fick betyget 8.5 av 10 när jag recenserade deras tjänst.

Utöver dessa tre tjänster finns också Bokus Play, en tjänst för ljudböcker som Bokus tillhandahåller. Även om jag handlar mycket vanliga böcker från Bokus så var jag inte jätteimponerad av Bokus Play. Det är dock en billig tjänst för ljudböcker om du bara tänker läsa en ljudbok i månaden. I så fall kostar Bokus Play endast 79 kronor i månaden.

Nextory (bäst i test) Storytel Bookbeat
Storytel Bookbeat
Det bästa alternativet överlag. Bäst utbud men lite dyrare. Bra alternativ du har familj och barn, och vill kunna använda ljudbokstjänsten tillsammans med resten av familjen.
Från 139 kronor / månad Från 169 kronor / månad Från 149 kronor / månad
Ingen bindningstid Ingen bindningstid Ingen bindningstid
iOS, Android iOS, Android, Windows Phone iOS, Android
Prova Nextory gratis i 14 dagar Prova Storytel gratis i 14 dagar Prova Bookbeat gratis i 14 dagar

Engelska ljudböcker

Utbudet av engelska ljudböcker är helt okej på de svenska ljudbokstjänsterna. Jag upplever inte att jag har saknat några särskilda böcker på engelska i de svenska tjänsterna när de gäller de mer “typiska” böckerna. Om du däremot är ute efter lite smalare / mer nischade böcker så är Audible absolut ett grymt bra alternativ.

Audible - Amazons satsning på ljudböcker.

Det finns i princip allt i ljudboksväg på Audible – precis som med Amazons utbud av böcker i övrigt. Hittar du inte de böcker du letar efter på engelska på Audible, så kommer du knappast att hitta böckerna på några andra tjänster för ljudböcker heller.

Recensionen om Audible kommer snart!

Du hittar mer information om Audible här.

Gratis ljudböcker

LibriVox - ett gratis alternativ för äldre ljudböcker.

LibriVox är ett okej gratisalternativ för äldre böcker (närmare bestämt böcker skrivna innan år 1923), men tyvärr inte mycket mer än så. Om du är ute efter ett enormt utbud av engelska ljudböcker så är det Audible som gäller. Just Librivox fick betyget 6 av 10 här på allt om fantasy.

Ett annat alternativ för gratis ljudböcker är att låna ljudböckerna på bibliotek. Du hittar en artikel om hur du går tillväga för att låna ljudböcker på bibliotek här.

Topplista och tips på bra ljudböcker

Det finns gott om ljudböcker. Tjänster som Nextory, Bookbeat och Storytel har ett utbud på tusentals ljudböcker, och det kan vara svårt att veta vilka ljudböcker som är värda att lägga sin tid på.

Jag vet hur det är… Det är klart att du vill inte slösa 20 timmar på att lyssna på en dålig ljudbok! Jag har själv gjort det alldeles för många gånger.

Faktum är att jag alldeles för många gånger har blivit utsatt för ljudböcker med dåliga uppläsare, eller använt en tjänst för ljudböcker som funkar sådär…

Därför hoppas jag att jag kan hjälpa dig med att hitta en bra ljudbok. Eftersom allt om fantasy fokuserar på just fantasy och science fiction, så har jag också fokuserat listan nedan på den typen av böcker.

Men jag tror ändå att du kan hitta en ljudbok som du verkligen gillar. På senaste tiden har fantasy blivit mer och mer populärt, mycket tack vare serier som game of thrones, eller underbara harry potter förstås.

Du hittar artikeln där jag utser de bästa ljudböckerna någonsin här.

Alla böckerna som nämns i artikeln finns tillgängliga på Nextory. Det är ljudböcker som har fått bra betyg, och som jag gillar.

Som du ser i jämförelsen ovan så är Nextory den tjänst som jag tyckte bäst om, just på grund av priset, användarvänligheten och utbudet.

Du hittar mer information om Nextory här.

Ljudböcker app – vilken app är bäst?

Appar för ljudböcker - vilken app är bäst egentligen?

Det finns så otroligt många appar för ljudböcker. Bara inom Sverige har vi minst fem stycken stora konkurrenter inom olika tjänster som erbjuder ljudböcker online.

Så hur vet du om du har hittat en bra ljudboksapp egentligen?

Enligt den undersökning jag har gjort så måste en bra app för ljudböcker:

 • Vara lättanvänd.
 • Ha ett bra utbud av ljudböcker.
 • Vara så prisvärd som möjligt.
 • Ha funktionalitet som underlättar, och som du förväntar dig att ha. Exempelvis måste du kunna pausa när du vill, sätta ut bokmärken, söka på ljudböcker, läsa topplistor för ljudböcker för inspiration, med mera…

Den app som idag uppfyller flest av dessa kriterier är Nextory. Det är också den ljudbokstjänst som har fått högst betyg (9 av 10) här på allt om fantasy, utav alla de tjänster som jag har provat.

Utöver recensionerna har jag också gjort en komplett jämförelse och utvärdering av den bästa ljudboksappen just nu, som du hittar här.

Ljudböcker med familjeabonnemang – för dig som har barn

För dig som har familj och barn så är det optimalt med tjänster för ljudböcker med ett bra familjeabonnemang. Här är några fördelar med ljudböcker med ett grymt familjeabonnemang:

 • Det kostar generellt sett mindre att dela på ett familjeabonnemang än att ha flera individuella abonnemang för ljudböcker.
 • Du kan göra det till en rolig grej där hela familjen lyssnar på samma bok, samtidigt (ungefär som om ni skulle läsa högt ur samma bok). Supermysigt och ett bra alternativ till TVn, eller bara ett enkelt sätt att umgås på.
 • Du kan lättare hantera och bestämma vad dina barn får och inte får lyssna på när du har ett familjeabonnemang. Många av tjänsterna för ljudböcker erbjuder nämligen möjligheten att begränsa utbudet för specifika konton, som ett slags “barnlås”.

Bookbeat är utan tvekan den bästa tjänsten för ljudböcker om du har familj och barn. Dels eftersom att priset för Bookbeat är 149 kronor för första användaren, och därefter endast 49 kronor per ytterligare användare.

Detta gör Bookbeat till ett billigt alternativ om ni är många som ska använda samma abonnemang. Men även för att utbudet på Bookbeat har bra variation för både vuxna och barn.

Dessutom stödjer Bookbeat upp till fem användare, vilket är mest av alla ljudbokstjänster som jag har provat.

Ljudböcker online?

De flesta tjänsterna ovan (Nextory, Bookbeat, Storytel) erbjuder ljudböcker online. Samma sak med Audible och LibriVox om du är ute efter engelska ljudböcker online.

Just Bookbeat och Storytel erbjuder även möjligheten att streama böckerna direkt online. Du kan då med andra ord börja lyssna direkt, utan att ladda ner ljudboken.

Dock har du ofta möjligheten att ladda ner böckerna och även lyssna på ljudböckerna offline om du vill. Detta är något som i princip alla tjänster för ljudböcker erbjuder.

Köpa Ljudböcker

Olika sätt att köpa ljudböcker på.

Om du ska köpa ljudböcker (exempelvis om du vill äga en egen kopia av en ljudbok) så behöver du antingen köpa ljudböcker på cd, eller köpa ljudböcker som elektroniska ljudböcker (så kallade e-ljudböcker).

Ljudböcker på cd eller elektroniska ljudböcker (e-ljudböcker)?

Generellt sett har du tre alternativ om du är OK med att köpa ljudböcker:

 1. Du kan köpa ljudböcker på cd via exempelvis Bokus. Att köpa ljudböcker på cd tenderar att vara lite dyrare än om du 1) streamar ljudböcker elektroniskt (via en app), eller 2) köper en elektronisk ljudbok som du kan ladda ner.
 2. Du kan köpa en elektronisk ljudbok på till exempel Bokus. Efter att du har köpt boken så får du en länk där du kan ladda ner boken (till datorn exempelvis). Detta brukar vara snäppet billigare än om du köper ljudböcker på cd.
 3. Om du är okej med att använda en ljudbokstjänst för att streama ljudböcker (tänk Netflix fast för ljudböcker) så är Nextory ett bra alternativ. Prisvärt och bra utbud.

Lönar det sig att köpa ljudböcker?

Oftast inte, enligt mig. Om du inte verkligen vill äga ljudböcker på cd så är det ofta billigare om du:

 1. Använder en ljudbokstjänst och streamar så många ljudböcker du vill.
 2. Köper elektroniska ljudböcker istället för att köpa ljudböcker på CD.

Den enda gången jag skulle tänka mig att det är billigare att köpa ljudböcker är om du endast lyssnar på ett fåtal ljudböcker per år. Men priset blir nästan alltid dyrare ändå när du köper ljudböcker.

Till exempel så finns det ljudbokstjänster som Bokus Play, som bara kostar 79 kronor i månaden för att lyssna på 1 ljudbok per månad. Och då kan du dessutom prova obegränsat med ljudböcker (det vill säga, lyssna gratis i upp till en halvtimme)!

Med andra ord, det är ofta billigare att streama ljudböcker, än vad det är att köpa ljudboken själv.

Och om du inte är nöjd med tjänsten för ljudböcker så kan du avsluta ditt abonnemang när du vill (det är ingen bindningstid).

Ljudböcker på cd via Bokus.

Utbudet av ljudböcker på CD är dessutom betydligt sämre. På Bokus finns det i skrivande stund 3737 svenska ljudböcker på CD, men samtidigt finns det 13480 svenska e-ljudböcker för nedladdning på Bokus. Mer än 3 gånger så stort utbud av e-ljudböcker med andra ord!

Så här gör du för att börja lyssna på ljudböcker

Här är 3 enkla steg för hur du kommer igång med att lyssna på ljudböcker:

 1. Välj den tjänst du gillar mest i jämförelsen av ljudbokstjänster ovan. Personligen använder jag Nextory för ljudböcker och e-böcker.
 2. Registrera ett konto på ljudbokstjänsten. Detta går på max ett par minuter.
 3. Ladda ner appen för ljudbokstjänsten och börja lyssna. Oftast brukar du kunna lyssna gratis i 14 dagar, och därefter kan du avsluta tjänsten precis när du vill.

Kan man hitta ljudböcker på Spotify?

Ljudböcker på Spotify, i detta fallet ljudböcker med HP Lovecraft.

Ja, det finns faktiskt en del ljudböcker även på Spotify. Dock är utbudet betydligt sämre än andra tjänster. Framför allt så kan det vara lite tålamodskrävande att leta efter ljudböcker på Spotify.

För dig som är på jakt efter ljudböcker med fantasytema så finns det dock några guldkorn:

Om du ute efter klassiska böcker i ljudboksformat på engelska så finns det en riktigt bra spellista för det på Spotify med.

I övrigt är det ganska glest med ljudböcker på Spotify. Om du kan tyska bra finns det en hel del fantasyböcker dock!

Det bästa alternativet är istället att använda en tjänst där du kan lyssna på så många ljudböcker du vill varje månad.

Var kan jag ladda ner ljudböcker för att lyssna offline?

De flesta tjänsterna stödjer möjligheten att lyssna på ljudböcker offline:

 • Nextory för att kunna ladda ner massor av de senaste ljudböckerna.
 • LibriVox för möjligheten att gratis kunna lyssna på ljudböcker offline.
 • Biblio för att kunna låna ljudböcker för att lyssna offline.

Att lyssna på ljudböcker offline är ett av de vanligaste sätten att lyssna på ljudböcker just nu. Faktum är att det är vanligare nu för tiden än 1) att både streama ljudböcker direkt online, och 2) än att köpa ljudböcker på cd.

Även om du skaffar en tjänst där du kan streama ljudböcker, så brukar det vara bäst att ladda ner böckerna offline först. Då slipper du tänka på om du har bra uppkoppling / täckning på mobilen när du väl ska lyssna på din ljudbok!

Kan jag låna ljudböcker?

Att låna ljudböcker på biblioteket går jättebra.

Att låna ljudböcker är absolut ett alternativ! Faktum är att jag har skrivit en artikel om hur du går tillväga för att låna ljudböcker på bibliotek.

Generellt sett behöver du följande för att kunna låna ljudböcker:

 • Ett lånekort
 • En smartphone, eller iPad, eller dator
 • Biblio-appen.

Lättast är att kolla med ett bibliotek nära dig så hjälper de dig att komma igång med att låna ljudböcker.

Vad är skillnaden mellan e-bok och ljudbok?

Information om skillnaden mellan e-böcker och ljudböcker.

En e-bok är en vanlig bok i elektroniskt format. Det innebär att du kan läsa boken på din dator, läsplatta, eller telefon istället för att behöva bära med dig en fysisk bok. Några ytterligare fördelar med e-böcker hittar du här.

Den stora skillnaden mellan en e-bok och en ljudbok är att:

 • Du läser en e-bok (precis som en vanlig bok).
 • Du lyssnar på en ljudbok (som är en inläst version av en vanlig bok). Med andra ord läser någon annan upp boken för dig.

Varför nämner jag Bokus & Nextory så mycket?

Även om Bokus & Nextory är tjänster som jag har ett affiliate/annons-samarbete med, så anser jag att detta är de två bästa alternativen för dig som läser & lyssnar på mycket ljudböcker.

Jag rekommenderar endast tjänster som jag har testat, och tjänster som jag själv vill använda. Inget annat.

Jag är personligen trött på hemsidor där det är väldigt uppenbart att man inte försökt sätta sig in i användarens problem och vad du som användare av en app verkligen behöver.

Ärligt talat tror jag att jag har lagt runt 40-50 timmar på att jämföra olika ljudbokstjänster. Jag hoppas att det hjälper dig så att du enkelt kan välja rätt typ av tjänst som passar dig.

Kort om varje tjänst för ljudböcker

Nextory

 • Nextory är den ljudbokstjänst som just nu växer mest och snabbast i sverige – med hela 152 procent under 2018. På Nextory hittar du både ljudböcker och e-böcker.
 • Det billigaste abonnemanget på Nextory kostar 139 kronor. Det finns även ett familjeabonnemang för upp till 4 personer samtidigt. Nextory är billiga och har ett bra utbud av ljudböcker.
 • Det enda negativa är att du bara får 80% av utbudet om du väljer Nextorys silverabonnemang, samt att det kan vara lite omständigt att avregistrera sig.
 • Men i och med att Nextorys app (som finns till både iOS och Android) är lättanvänd och smidig, så har Nextory blivit mitt förstaval. Utbudet av fantasyböcker är också bra.

Recensionen av Nextory hittar du här.

Bookbeat

 • Bookbeat är ett bra och billigt alternativ om du har familj och barn. Framför allt om du tänker att ni ska använda samma tjänst för ljudböcker inom familjen. I det fallet rekommenderar jag bookbeat eftersom det blir billigast så för er.
 • Bookbeat kostar 149 kronor per månad för den första användaren, och därefter 49 kronor per månad per ytterligare användare.
 • Om du bara själv ska lyssna på ljudböcker så är Nextory billigare dock (med 10 kronor per månad).
 • Jag tycker också att Bookbeat jobbar kontinuerligt med att förbättra sina appar, vilket är bra. iOS-appen är snäppet bättre än Android-appen, enligt mig.

Recensionen av Bookbeat hittar du här.

Storytel

Storytel är utan tvekan det bästa alternativet om ett stort utbud av ljudböcker är viktigt för dig. Det finns enormt mycket ljudböcker på Storytel! För mig som läser och lyssnar på mycket fantasy så finns det även en hel del smalare / mer nischade ljudböcker, exempelvis Discworld och Belgariad.

Storytel är dock lite dyrare än de andra tjänsterna (169 kronor per månad för 1 användare). Även familjeabonnemangen är dyrare på Storytel än för de andra tjänsterna.

Precis som med övriga ljudbokstjänster så kan du prova Storytel gratis i 14 dagar.

Storytel är för övrigt den enda appen som stödjer Windows Phone. Utöver det stödjs även iOS och Android.

Mer information om Storytel hittar du här.

Bokus Play

Bokus Play är Bokus egna satsning på ljudböcker. Detta är ett bra alternativ om du bara behöver lyssna på en ljudbok per månad – då kostar Bokus Play endast 79 kronor per månad. En annan fördel är att du kan provlyssna på varje ljudbok i upp till 30 minuter ifall du är osäker. Även bokhyllan-funktionen som Bokus Play har är bra.

Tyvärr väger nackdelarna över för Bokus Play, vilket är anledningen till att jag inte har tagit med tjänsten i sammanfattningen i början av artikeln. Det saknas ett abonnemang för dig som har familj, och det finns inga e-böcker på Bokus Play.

Bokus Play finns till Android och iOS, men Android-appen är tyvärr ingen höjdare.

Du kan ändå (om du vill) prova Bokus Play i 14 dagar. Bokus Play fick totalt 6 av 10 i betyg.

Du hittar recensionen om Bokus Play här.

Audible

Audible har jag nämnt kort innan i artikeln, men man kan kort säga att det är Amazons storsatsning på ljudböcker. Audible är ett bra alternativ om du främst vill läsa engelska ljudböcker. Utbudet av svenska ljudböcker på Audible är inget särskilt

En fördel med Audible är som sagt det enorma utbudet av engelska ljudböcker – mer än 300 000 ljudböcker totalt. Audible erbjuder även en 30 dagars gratis provperiod. Därefter kostar Audible 7.99 pund per månad (ungefär 100 kronor i skrivande stund).

Du hittar mer information om Audible här.

LibriVox

LibriVox är en gratis ljudbokstjänst, främst för äldre ljudböcker. Det är en helt okej tjänst om du vill lyssna på klassiska verk på engelska. I annat fall skulle jag inte rekommendera LibriVox. Appen saknar också ett familjeläge, och utbudet är sådär.

Totalt fick LibriVox 6 av 10 i betyg. LibriVox erbjuder en app för både iOS och Android.

Du hittar recensionen om LibriVox här.

Slutord

Jag hoppas att jag har gett dig en överblick av ljudböcker i den här artikeln. Om jag skulle rekommendera en tjänst för ljudböcker till dig så är det Nextory som gäller.

Om du känner att jag har missat något i den här artikeln (eller andra artiklar) så får du gärna säga det i kommentarerna nedanför – det är det enda sättet hemsidan allt om fantasy kan bli bättre på!

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.