Twilight böcker, i rätt ordning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Twilight (både böckerna och filmerna) är ingen personlig favorit. Jag har svårt för språket, och föredrar de med “oldschool” vampyrerna.

Med det sagt så kan jag ändå inte förneka vilken succé twilight-böckerna har blivit. Böckerna är skrivna av Stephanie Meyer, och har sålts i miljontals exemplar. Stephanie Meyer gav ut böckerna mellan 2005 och 2008.

Twilight böckerna är en serie för dig som gillar spänning och romantik med vampyrer. Det är inte böcker för dig som förväntar dig en litterär upplevelse med fantastiskt språk.

Du hittar Twilight-böckerna på Bokus.

Twilight böcker i ordning, på svenska

Här är rekommenderad ordning för de Twilight böcker som finns:

  1. Om jag kunde drömma (Twilight på engelska)
  2. När jag hör din röst (New Moon)
  3. Ljudet av ditt hjärta (Eclipse)
  4. Så länge vi båda andas (Breaking Dawn)

Om jag kunde drömma – bok 1 i Twilight-serien

Twilight bok 2: När jag hör din röst

I boken om jag kunde drömma följer du Isabella (kallad Bella) Swan, som flyttar till en liten stad i närheten av Washington.

Bella förväntar sig egentligen inget särskilt, utan tror att hennes nya ort kommer bli tråkig att bo på. Men hon får snabbt reda på att hon har fel, då hon träffar den mystiska Edward Cullen… Edward är nämligen ingen vanlig människa – han är en vampyr. Och på något sätt har han lyckats hålla detta hemligt för andra.

I takt med att Bella faller mer och mer för Edward, så måste hon hantera både sitt begär och den livsfara som Edward svävar i.

Om jag kunde drömma är på det stora hela en helt OK bok, som är betydligt bättre än Twilight-filmen. Karaktärerna är något endimensionella och jag har som sagt lite svårt för den här typen av vampyrer. Men det är spännande läsning och jag kan förstå varför böckerna har blivit så pass populära som de är. Jag har hört att vissa har läst ut den första boken på bara ett par dagar. Boken är på cirka 430 sidor.

När jag hör din röst – del 2 i Twilight-böckerna

Twilight bok 2: När jag hör din röst

Den andra boken i serien, där det är mindre fokus på Edward, och mer på Bella. Just denna boken blir bitvis lite långrandig enligt mig – mycket fokus på hur Bella känner sig, under stora delen av boken.

Vilket förvisso är förståeligt med tanke på vad som händer mellan Bella och Edward, utan att avslöja för mycket. Men samtidigt tycker jag att denna boken pågår lite för länge mot vad den borde göra.

I denna boken är det mer fokus på Jacob och Bella, istället för Edward. Just filmatiseringen är lite närmare handlingen i boken i detta fallet, men boken är ändå att föredra framför filmen.

Ljudet av ditt hjärta – del 3 av Twilight böckerna

Twilight bok 3: Ljudet av ditt hjärta

Bella hamnar återigen i både fara och romantik, samtidigt som en mördare går lös i Washington. Nu är det triangeldrama på hög nivå mellan Bella, Edward och Jacob.

Samtidigt som Bellas examen närmar sig måste hon också nu välja vart hon står – på varulvarnas eller vampyrernas sida? Blir det liv eller död som väntar för Bella?

Så länge vi båda andas – del 4

Twilight bok 4: Så länge vi båda andas

Den avslutande delen av Twilight-böckerna. Karaktärerna har faktiskt tagit ett bra hopp framåt i och med den sist boken, och blivit lite mer intressanta än tidigare. Även den här boken lider dock lite av att den är för lång på sina 700+ sidor, där det bitvis inte händer mycket. Men den sista tredjedelen av boken tänder till och det blir rätt intressant och spännande igen. Dock tycker jag att slutet känns märkligt och har lite svårt för denna typen av slut, utan att spoila för mycket…

Bella har nu gjort sitt beslut. Men vilka konsekvenser kommer det få? Kommer det hon ha kämpat för hela tiden bli sant, eller kommer det förstöras för all framtid? Hur kan man inte ge sitt liv för den man älskar?

Andra böcker i Twilight-universumet

Twilightsagan: Den officiella illustrerade guiden till Twilight

Twilightsagan - en illustrerad bok för dig som inte kan få nog av alla andra Twilight böcker.

Utöver de 4 böckerna finns också en samlarutgåva som vänder sig till dig som inte kan få nog av Twilight-böckerna.

Den här boken går verkligen på djupet om de olika karaktärerna – både extra fakta, illustrerade vackra bilder och till och med släktträd för de olika familjerna.

Utgåvan heter “Twilightsagan: den officiella illustrerade guiden”, och finns bland annat på Bokus.

Sammanfattning

Jag hoppas att du har fått en helt OK överblick av Twilight-böckerna. Detta är inte några av mina personliga favoritböcker, men å andra sidan är jag knappast den tänkta målgruppen… För dig som gillar vampyrer, varulvar och romantik blandat med mycket spänning så kan böckerna funka bra.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.