Divergent böcker: i rätt ordning!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Divergent är en samling böcker som har fått mycket uppmärksamhet, bland annat tack vare filmatiseringen av böckerna, men också för att trilogin med Divergent böcker är väldigt spännande!. Böckerna är skrivna av Veronica Roth.

Personligen rekommenderar jag Divergent-böckerna om du gillar böcker i stil med Hungerspelen (det vill säga lite mer dystopiska berättelser), eller De utvalda.

Du hittar Divergent-böckerna på Bokus.

Läsordning för divergent böcker

Här är läsordningen för de divergent böcker som finns:

  1. Divergent
  2. Insurgent
  3. Allegiant
  4. Four

De första tre böckerna i serien är den egentliga trilogin som du bör läsa (det vill säga: Divergent, Insurgent och Allegiant). Den fjärde boken är mer ett slags komplement till divergent-trilogin, där du istället följer berättelsen från karaktären Tobias perspektiv. Detta ger en intressant annan skildring till storyn, och det är rekommenderat att läsa den fjärde boken efter att du har slutfört de första tre böckerna.

Divergent

Divergent böcker: Del 1 i serien.

I denna boken följer du 16-åriga Beatrice Pryor, i ett dystopiskt Chicago. Hon tillhör en så kallad falang med namnet De osjälviska. Beatrice själv är nu i åldern där hon måste ta ett test för att se vilken falang hon kommer tillhöra på sikt, något som alla måste göra. Effekten blir att om du måste lämna din falang, så behöver du säga upp all vänskap och relationer med tidigare släktingar, familj, med mera. Men testet visar något ännu värre… Hon är en divergent.

Det bästa med denna boken är den röda tråden enligt mig. Universumet känns väldigt genomtänkt och du kommer ha svårt att sluta läsa. Det är både en bok med mycket spänning och romantik. Det händer en hel del under boken som är svårt att förutse, vilket är det bästa med boken enligt mig.

Insurgent

Divergent böcker: Del 2 i serien (Insurgent).

Det är lite blandat vad andra tycker om Insurgent. Vissa säger att den är bättre än Divergent, medan andra säger att den inte kommer upp till samma nivå. Personligen tror jag att du kommer få nästan lika svårt att läsa denna boken som den första! Det blir aldrig långtråkigt i Insurgent, om du frågar mig.

Insurgent ger en bra vidareutveckling av den dystopiska världen som den utspelar sig i. Det är roligt att följa både Tris och Tobias, och se hur deras relation växer fram. Kort sagt så är detta en bok där karaktärerna betyder mycket, vilket gör att du kommer få svårt att släppa denna boken!

Allegiant

Divergent böcker: Del 3 i serien (Allegiant).

Den avslutade boken i Divergent-trilogin. Jag tycker personligen att slutet på trilogin är väldigt svagt och något av en besvikelse med tanke på hur bra de första två böckerna är. Om du redan känner till slutet på boken så skulle jag inte rekommendera att läsa resten av den. Men i övrigt så kan det vara värt det, mest för att se hur det går. Synd med tanke på resten av trilogin, eftersom det på ett sätt gör så att Allegiant bara blir en av alla dystopiböcker i mängden för mig.

En annan nyhet med tredje boken är att du följer två berättarperspektiv istället för ett i just den här boken.

Men på det stora hela känns den sista boken mest som något mer framhastat. Lite som om författaren hade lovat att vara klar med boken till ett visst datum, och därmed var tvungen att stressa fram ett slut. Det är också mindre detaljerade beskrivningar i den avslutande boken i Divergent-serien än i de första två böckerna, enligt mig… Vilket är synd.

Four

Divergent böcker: Del 4 i serien (Four).

Det bästa med denna boken är att du följer händelserna och berättelsen från Fours perspektiv. Men i övrigt tycker jag denna boken är rätt menlös. Det känns lite som att den här boken mest skapades för att mjölka pengar ur serien, tvyärr.

Med det sagt så tror jag ändå att du kommer tycka bättre om Four, än Allegiant. Four är en bok för dig som gillade den dystopiska värld som Veronica Roth har byggt upp, och vill få mer kött på benen, och se händelserna från en annan synvinkel. Men se denna boken mer som ett komplement till huvudtrilogin, än ett fristående verk.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.