Arn böckerna: Rekommenderad läsordning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

Arn böckerna av Jan Guillou är inte fantasy.

Det är egentligen mer romaner med historiska inslag.

Men jag kan inte låta bli att nämna böckerna här på hemsidan ändå. Dels för att de innehåller riddare (vem gillar inte riddare liksom), och även för att det är väldigt bra böcker som jag tror kan passa dig som är fantasy- eller historieintresserad.

Du hittar Arn böckerna på Bokus.

Läsordning av Arn böckerna

Du läser bäst böckerna om Arn Magnusson i följande ordning:

  1. Vägen till Jerusalem
  2. Tempelriddaren
  3. Riket vid vägens slut

Utöver det finns det också en fjärde bok, där du följer Arns barnbarn Birger. Detta är en spännande mer fristående fortsättning, men jag rekommenderar ändå att du läser de första 3 böckerna innan du ger dig an denna boken:

4. Arvet efter Arn

Vägen till Jerusalem

Arn böckerna: Bok 1 - Vägen till Jerusalem.

I den första boken så följer du Arn Magnussons uppväxt på 1150-talet. Du får reda på mer om Arns barndom och uppfostran i Varnhems kloster i Västergötland.

Här blir Arn tränad i både allmänt lärande om världen (och den mer spirituella sidan av det hela). Du får även följa Arn Magnusson i hans träning i stridskonst med svärd och pilbåge. I takt med att Arn växer upp blir han dock frestad, framför allt av kärlek – vilket inte är tillåtet i Arns position. Vilket leder till att vägen till Jerusalem är närmare än vad Arn kan tänka sig…

Men romansen mellan Arn och Ceclia är egentligen en rätt liten del av denna boken. Det är en bok som är svår att släppa enligt mig. Berättarstilen är bra, och Jan Guillou får det på något sätt att funka när han går mellan att berätta både från förstapersonsperspektiv och tredjepersonsperspektiv.

Relationerna mellan karaktärerna är en sak som bär denna boken för mig. Både mellan Arn och Cecilia, men även mellan Arns häst (!) och honom själv.

Du hittar Vägen till Jerusalem på Bokus.

Tempelriddaren

Arn böckerna: Bok 2 - Tempelriddaren.

Den spännande fortsättningen på berättelsen om Arn. I den här boken har Arn hunnit bli en erfaren korsriddare i Jerusalem. Samtidigt är det inte utan ett och annat märke från tiden som har varit för honom, samtidigt som han måste kämpa mot de korsfarare som har kommit till det heliga landet. Hemma i Sverige väntar hans kärlek Cecilia, fast i Gudhems kloster, där hon även har fött ett barn till de båda.

Det är intressant att följa förändringen som Arn Magnusson går igenom i de här böckerna. Karaktärerna är välskrivna enligt mig. Spännande och underhållande läsning.

Om jag dock ska vara lite kritisk så hade det varit bra att få mer information om vilka delar av berättelsen som är mer grundade i historisk fakta än andra. Just att veta om Jan Guillou tar sig friheter med det han skriver eller inte (och i så fall, hur mycket) hade varit bra. En annan grej är väl också att Jan Guillou har ett lite speciellt sätt att skriva på, vilket kan vara lite smaksak.

Du hittar Tempelriddaren på Bokus.

Riket vid vägens slut

Arn böckerna: Bok 3 - Riket vid vägens slut.

De 20 åren har gått. Trots det kommer det dröja några år till innan Arn kan komma hem till Sverige igen. Arn kämpar för att få till fred i riket. Samtidigt vet han att det inte kommer bli enkelt – krig nalkas. Han behöver träna sina mannar för att lyckas försvara sig, och förhoppningsvis komma tillbaka till där allt började…

Det här är en spännande bok, och en stark avslutning på trilogin. Jag tycker personligen att Jan Guillou får till ett slut som känns väldigt genomtänkt. Händelserna under böckerna knyts ihop på ett bra sätt. Du hittar Riket vid vägens slut på Bokus.

Arvet efter Arn

Arvet efter Arn, en fristående fortsättning till Arn-trilogin av Jan Guillou.

Det här är en bok för dig som gillade resten av trilogin med Arn Magnusson. Historien bakom själva böckerna är bra och intressant att förstå för dig som vill lära dig mer om Sveriges historia i sig… Även om jag fortfarande tycker att Jan Guillou kunde vara lite tydligare med vad som är baserat på historisk fakta, och vad som är påhittat.

På det stora hela en bra bok, men originaltrilogin är snäppet bättre. Dock en läsvärd fristående fortsättning ändå.

Du hittar Arvet efter Arn på Bokus.

Var finns Arns grav egentligen?

Man har diskuterat om Arn kan ligga begravd under tornet i Forshems kyrka. Samtidigt har man har svårt att bevisa att det verkligen har funnits tempelriddare i Sverige. Sen är det inget snack om att tempelriddare i sig har funnits, men frågan är om just Arn Magnusson (eller en motsvarighet till honom) har existerat.

Går det att följa Arns fotspår genom Västergötland?

För dig som tycker det är spännande att följa Arn Magnussons fotspår genom Västergötland så finns det en bra broschyr på svenska här, där du kan se de olika platserna som böckerna utspelar sig i, och även resa och se de olika monumenten som inspirerade böckerna.

Inga kommentarer ännu. Lämna gärna en kommentar!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.